Luckan i Karleby fyller 20 år, festligheter i höst?

Den 28 mars 2001 skrevs ett litet stycke historia i Karleby. Luckan i Karleby öppnade då för första gången sina dörrar, som det femte Luckan-informationscentret i landet. Luckan fanns från tidigare då bara i Helsingfors, Borgå, Kyrkslätt och Åbo. Idag är Luckorna elva till antalet. Det allra senaste tillskottet i Luckan-familjen är Luckan i Lahtis, som öppnades i fjol.

Luckan i Karleby var inledningsvis ett treårigt utvecklingsprojekt vid KulturÖsterbotten. Verksamheten blev sedan permanent. Luckan i Karleby har hela tiden verkat i stadsbibliotekets lokaler, mitt i centrum.

Luckan-konceptet innebär kort och gott information och service i fråga om finlandssvenska aktiviteter. I Karleby har Luckan blivit ett viktigt svenskt rum.  Det är viktigt att synliggöra det svenska i ett samhälle som alltmer influeras av finskan. Luckan ordnar kulturkvällar och föreläsningar för vuxna samt mängder med kulturaktiviteter för barn och ungdomar. Ett viktigt inslag varje höst är Svenska veckan med varierande program i början av november.

Corona-pandemin har satt käppar i hjulet för Luckans jubileumsplaner. Förhoppningen är ändå att Luckan i Karleby ska kunna fira sina 20 år i höst i stället.

  • Träffar: 257
KulturÖsterbottens logotyp med texten ger kulturen synlighet och möjlighet!

Kungsgårdsvägen 46 A, 65380 VASA, FINLAND

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358 50 347 0522

Registerbeskrivningar
Tillgänglighetsutlåtande

SÖFUK logotyp

KulturÖsterbotten är en del av
Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur

2018