Boka utställning om klinkbåtstraditioner!

KulturÖsterbottens samarbetsprojekt Ett lyft för klinkbåtstraditionen i Österbotten genomförs år 2020–21. Ett resultat av projektet är en serie utställningsskyltar, som levereras från tryckeriet inom kort. Skyltserien om totalt tolv skyltar kan från och med hösten lånas ut till icke-vinstdrivande evenemang och utställningar i Österbotten – också till en lokal i din kommun!

Serien består av tolv skyltar i storlek A2 (420 x 594 mm). Skyltarna har tryckts på aluminiumlaminat. Du kan bekanta dig med skyltserien via en pdf-version i vår materialbank: www.kulturosterbotten.fi/om-kulturoesterbotten/materialbank/klinkbatstraditioner.

Skyltserien kan lånas av aktörer i Österbotten för icke-kommersiella evenemang. Ett lokalt museum kan låna skyltarna och komplettera utställningen t.ex. med föremål ur den egna samlingen.

Skyltarna är väderbeständiga och kan hängas inomhus eller utomhus. De kan också användas i offentliga utställningslokaler, vid evenemang och t.ex. av skolor som vill ordna en temadag. Det kostar inget att låna skyltserien, men låntagaren ansvarar för transport till och från KulturÖsterbottens kontor i Gamla Vasa inom överenskommen tid. – Notera att skyltarna är i den storleken att de kan transporteras i bakluckan på en vanlig personbil.

Skyltserien kan bokas över webben: https://forms.gle/FGDuKzK4iHqrPjzC6. Till en början öppnar vi upp för bokningar för år 2021–22. Man kan boka en månad åt gången, och enbart lediga månader syns i formuläret. Skyltserien kan bokas också för kortare perioder. Skriv då in närmare information i formuläret!

Traditionella allmogebåtar är just nu högaktuella i och med att de nordiska länderna gemensamt har nominerat nordiska klinkbåtstraditioner till Unescos representativa lista för immateriellt kulturarv. Det troliga är att klinkbåtstraditionerna tas upp på listan i december i år. Läs mera om nomineringen här: www.aineetonkulttuuriperinto.fi/sv/article/suomi-mukana-pohjoismaista-limisaumaveneperinnetta-koskevassa-hakemuksessa-unescoon-1. Skyltserien om klinkbåtar är ett sätt att informera österbottningar om hur betydelsefull tillverkningen och användningen av allmogebåtarna var, med förhoppningen om att intresset för den traditionella kunskapen ska öka.

Skyltserien ställs ut först i Larsmo, i Bosunds båt-, fiske- och jaktmuseum som deltar i projektet som projektpart. Där ställs skyltarna ut tillsammans med den skötbåt som museet just nu bygger alltmedan arbetsprocessen dokumenteras. – Se www.bosundbatmuseum.com.

KulturÖsterbotten har redan nu fått in ett antal förfrågningar om skyltserien. Vänta med andra ord inte alltför länge, förrän du gör din bokning! Sprid också gärna denna information vidare till aktörer som du tror att kunde ha intresse av att låna skyltserien.

Närmare information: projektledare Johanna Björkholm, e-post: johanna.bjorkholm(at)kulturosterbotten.fi, tfn 044 750 3149

  • Träffar: 84
KulturÖsterbottens logotyp med texten ger kulturen synlighet och möjlighet!

Kungsgårdsvägen 46 A, 65380 VASA, FINLAND

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358 50 347 0522

Registerbeskrivningar
Tillgänglighetsutlåtande

SÖFUK logotyp

KulturÖsterbotten är en del av
Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur

2018