Nytt projekt! Ordkonst skapar välfärd för äldre

Södra Österbottens förbund och Österbottens förbund samt KulturÖsterbotten har av Centret för konstfrämjande beviljats specialbidrag för ett gemensamt projekt: Sanataidetta ikäihmisille – Ordkonst för äldre. Projektet, som inleds vid årsskiftet, kommer att introducera och tillgängliggöra ordkonst för äldre främst i Södra Österbotten och Österbotten samt Karleby stad men också på annat håll i landet. Projektet administreras av Södra Österbottens förbund.

Projektet går ut på att producera och pröva ut ordkonstinnehåll vid ett antal finsk- och svenskspråkiga pilotserviceboenden. Seniorerna och personalen vid serviceboendena får lägga fram önskemål kring hur innehållet ska byggas upp. Ordkonst produceras på två språk också för riksomfattande distribuering via televisionen. Som samarbetspart fungerar KotiTV, en gratis servicekanal som har specialiserat sig på att främja välfärd och funktionsförmåga bland äldre. KotiTV erbjuder fysisk distansrehabilitering, stimulerande minnesrehabilitering samt kultur och undervisning. År 2023 syns KotiTV i de välfärdsområden som deltar i samarbetet.

Projektet Sanataidetta ikäihmisille – Ordkonst för äldre letar även efter partnerskapsbibliotek som vill pröva ut olika ordkonstmodeller som baserar sig på volontärsarbete i kommunerna. Målet är att sprida och inarbeta ordkonstmodeller även bredare på projektområdet. Projektet vill göra ordkonsten mera känd både som konstform och som ett begrepp inom kulturvälfärden, vilket främjar sysselsättningen bland konst- och kulturaktörer.

– Vi har också tidigare genomfört kulturvälfärdsprojekt tillsammans med Österbottens förbund och KulturÖsterbotten, men nu har vi haft en paus på några år. Det känns fint att projektsamarbetet nu fortsätter, berättar kulturchef Hanna Hangasluoma vid Södra Österbottens förbund.

Närmare uppgifter:

  • Hanna Hangasluoma, kulturchef, Södra Österbottens förbund:
    tfn 040 751 5610 | Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
  • Åsa Blomstedt, kulturchef, KulturÖsterbotten:
    tfn 040 485 5273 | Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
  • Tarja Hautamäki, kulturchef, Österbottens förbund:
    tfn 044 723 5007 | Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

  • Träffar: 215
KulturÖsterbottens logotyp med texten ger kulturen synlighet och möjlighet!

Kungsgårdsvägen 46 A, 65380 VASA, FINLAND

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358 50 347 0522

Tillgänglighetsutlåtande

SÖFUK logotyp

KulturÖsterbotten är en del av
Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur

2018