Litteratursamtal i molnet – inspirationsdag om digitala bokcirklar 27 mars i Vasa

Bokcirklar på nätet, erfarenheter och inspiration – hur kan vi föra litteratursamtal i "molnet"?

Tre föreläsningar öppnar under en inspirationsdag onsdagen den 27 mars i Vasa upp temat "Bokcirklar på nätet" från olika perspektiv.

Program:
09.00 Morgonkaffe
09.15 Bokcirklar i rymden och på plats – skillnader och likheter (Moa Andersson & Sofia Olausson)
10.30 Paus
10.45 Digital bokcirkel – erfarenheter från Järfälla (Linnéa Forslund)
12.00 Lunch (på egen bekostnad)
13.15 Digitala bokcirklar inom undervisningen (Jenny Edvardsson)
14.30 Eftermiddagskaffe och avslutande diskussion
15.00 Inspirationsdagen avslutas

Bokcirklar i rymden och på plats – skillnader och likheter
Hur cirklar man online? Är det någon skillnad mot att driva fysiska cirklar, och i så fall vilka? Vad finns det för fördelar och nackdelar? Vi pratar cirklar, högt och lågt och exemplifierar med olika typer av cirklar och olika förslag på samarbeten man kan ha.

Moa Andersson och Sofia Olausson är bibliotekarier som jobbar på folkbibliotek i Göteborg. Moa jobbar på Frölunda Kulturhus och Sofia på Göteborgs stadsbibliotek. De har flera års erfarenhet av digitaltalt läsfrämjande arbete och av att driva både digitala och fysiska bokcirklar. Både Moa och Sofia är redaktörer för bokcirklar.se, som är Sveriges största digitala plattform för bokcirklar.

Digital bokcirkel – erfarenheter från Järfälla
Om hur Järfälla bibliotek arbetar med digitalt läsfrämjande och digitala bokcirklar. Linnéa berättar om erfarenheter som gjorts under vägen och ger exempel på praktiska tillvägagångssätt. Lärdomar av succé och misslyckanden.

Linnéa Forslund, bibliotekarie på Järfälla bibliotek i Stockholms län. Har under sina nio år i branschen till största delen arbetat med läsfrämjande för vuxna. Arbetar för närvarande även med digitalt läsfrämjande via digital bokcirkel och sociala medier.

Digitala bokcirklar inom undervisningen
Vad är en digital bokcirkel? Hur kan man arbeta med digitala bokcirklar i undervisningen? Vilka är möjligheterna och vilka är utmaningarna? I denna föreläsning besvarar Jenny Edvardsson dessa frågor. Hon delar med sig av sina erfarenheter av digitala bokcirklar i undervisningen.

Jenny Edvardsson arbetar som förstelärare i svenska, språkutveckling och digital teknik på Wendesgymnasiet i Kristianstads kommun. Hon har vid flertalet tillfällen prisats för sitt arbete med elever på yrkesprogram. År 2017 tilldelades hon både Tal- och språkpriset och Svenska Akademiens svensklärarpris. Jenny har skrivit flera böcker, bl.a. "Mötet med texten. Inkluderande läsundervisning" (2016) och "Digitalisering, literacy och multimodalitet" (2018). På bloggen "Jenny på Wendes" delar hon med sig av sin undervisning. På Facebook driver hon "Den digitala bokcirkeln".

Inspirationsdagen vänder sig till bibliotekspersonal och till lärare i modersmål och litteratur, men alla som är intresserade av bokcirklar på nätet är välkomna.

Det kostar inget att delta. Arrangörerna bjuder på morgon- och eftermiddagskaffe. Lunch på egen bekostnad. Anmälan senast onsdag 20 mars: www.sfv.fi/evenemang

Arrangörer: KulturÖsterbotten / SÖFUK, Svenska folkskolans vänner & Vasa stad

 

  • Träffar: 1725
KulturÖsterbottens logotyp med texten ger kulturen synlighet och möjlighet!

Kungsgårdsvägen 46 A, 65380 VASA, FINLAND

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358 50 347 0522

Tillgänglighetsutlåtande

SÖFUK logotyp

KulturÖsterbotten är en del av
Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur

2018