#julpaketet2020 – österbottniska julseder digitalt!

Har du varit med då julkorsen tänds i Sydösterbotten? Hur är det att komma från en annan kultur och möta julfirande i Österbotten? Vet du hur det gick till då skråbocken Piiskan-Paavo kom på besök i Nedervetil?   

För alla som är intresserade av frågor som dessa finns ny ett nytt digitalt informationsmaterial att ta del av via KulturÖsterbotten materialbank. #julpaketet2020 finns nu fritt tillgängligt på adressen www.kulturosterbotten.fi/om-kulturoesterbotten/materialbank/levande-traditioner/julpaketet2020. Paketet består av fem teman, vars stomme utgörs av en filmad berättelse. De teman som behandlas är julfest och ringdans, julgåvor genom tiderna, möten med österbottniskt julfirande, tomten och bocken samt julbelysning i Österbotten.  

Initiativet till #julpaketet2020 togs inom KulturÖsterbottens projekt Kurant. Efter ett år som av många har upplevts väldigt tungt, med inställda evenemang, avbrutna hobbyer och få möjligheter till umgänge går vi nu mot en juletid som inte kommer att bli som den brukar.  

– Vi började med att fundera vad vi kunde göra för att ge barn och ungdomar lite guldkant i decembermörkret, berättar projektledare Johanna Björkholm vid KulturÖsterbotten. Så gott som alla fysiska julfester är inställda och vi vet att många vuxna är rejält trötta efter ett ovanligt år. Vi ville ta fram ett material som enkelt kan användas i olika barngrupper. I samarbete med Barnkulturnätverket i Österbotten BARK och GLÖD Österbottens berättarcentrum drog vi upp linjerna för ett paket med många olika typer av material och förslag på hur man kan arbeta med det.  

– Vår första tanke var att materialet ska riktas mot barn, men det blev så intressant att vi sedan ändrade oss på den punkten. Vi tror att också vuxna kommer att hitta sina julkarameller i materialet.  

Varje tema består av en filmad berättelse och tilläggsinformation om temat. Sedan följer förslag på diskussionsuppgifter, praktiska uppgifter som pyssel, uppgifter att undersöka och till sist en digital utmaning. Tyngdpunkten i #julpaketet2020 är Österbotten, men materialet lyfter samtidigt fram att alla inte firar på samma sätt – och att det även finns österbottningar som inte firar jul. Målsättningen är att materialet ska väcka intresse och glädja användarna.  

Projekt Kurant – Kulturarv för nutid med tradition – är ett nytt internationellt Leader-projekt. Kurant kommer att samarbeta med Berättarnätet Kronoberg i Sverige, som är experter på muntlig tradition. KulturÖsterbottens satsningar på immateriellt kulturarv och levande traditioner fortsätter, och den här gången kommer vi särskilt att uppmärksamma hur man kan arbeta för att levande traditioner ska finnas kvar. Projekt Kurant, och därmed också #julpaketet2020, finansieras via Leader-programmet för landsbygdsutveckling samt med medel från privata fonder och stiftelser. Filmningen av julberättelserna har gjorts av projekt Boden live vid Yrkesakademin.

Närmare uppgifter:
projektledare Johanna Björkholm, tfn 044 750 3149
e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Projektets hemsida: www.kulturosterbotten.fi/kurant

  • Träffar: 467
KulturÖsterbottens logotyp med texten ger kulturen synlighet och möjlighet!

Kungsgårdsvägen 46 A, 65380 VASA, FINLAND

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358 50 347 0522

Registerbeskrivningar
Tillgänglighetsutlåtande

SÖFUK logotyp

KulturÖsterbotten är en del av
Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur

2018