I fälan – spännande utställning om traditionell säljakt

Projektet Museilotsen och det digitala skärgårdsmuseet Skären bjuder under våren på en spännande utställning i galleriet Arte Mare vid Världsarvsporten på Replot. Årstiden har avgjort temat: säljakten.

Fokus ligger på langfälan, den långresa som säljägarna företog på vårvintern och som kunde räcka upp till två månader. Under långfälan vistades jägarna långt ute till havs. De bodde i fälbåten och gjorde därifrån dagsutfärder för att spana efter och skjuta säl.

I utställningen får besökarna se delar av den utrustning som jägarna hade med sig ut på isen. Det finns fotografier från fälresor under 1950- och 1960-talen men också från senare tid. För barn finns ett pysselbord där man kan rita sin egen fälros. För pysslet står KulturÖsterbottens Leader-projekt Kurant.

Utställningen, som producerats av Kvarkens båtmuseum, Granösunds fiskeläge och projektet Museilotsen i samarbete med Korsholms kommun, pågår 4.2–31.3.2021 vid Världsarvsporten på Replot. Utställningen är öppen varje dag mellan kl. 10 och kl. 18. Största delen av det material som finns utställt kan man också ta del av i det digitala skärgårdsmuseet Skären på www.skarenmuseum.fi.

Titta in, endera i Världsarvsporten eller på det digitala Skären-museet!

  • Träffar: 230
KulturÖsterbottens logotyp med texten ger kulturen synlighet och möjlighet!

Kungsgårdsvägen 46 A, 65380 VASA, FINLAND

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358 50 347 0522

Registerbeskrivningar
Tillgänglighetsutlåtande

SÖFUK logotyp

KulturÖsterbotten är en del av
Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur

2018