Levande traditioner

Kategorier

#julpaketet2020 (länk till paketets alla filer)

#julpaketet 2020 är ett digitalt paket med österbottniska julseder som tema. Materialet får fritt användas av alla intersserade. Här finns länkar till alla delar av paketet. #julpaketet2020 består en pdf-fil med alla texter. Materialet har delats upp i fem teman, där varje tema utgår från en filmad berättelse. De filmade berättelserna hittar du också enkelt här nedan. #julpaketet2020 är ett samarbete mellan Kurant, KulturÖsterbotten, Barnkulturnätverket i Österbotten BARK, GLÖD Österbottens berättarcentrum. Projekt Boden Live, Yrkesakademin står för filmningen. Filmerna är textade på standardsvenska. Gå till KulturÖsterbottens youtube-kanal för att se filmerna med text. 

Föränderliga traditioner: julseder (filer till utställningspaket )

Bakom länken finns information om österbottniska jultraditioner på tre språk. 

Safeguarding Intangible Cultural Heritage, resources in English

Länk till hemsidan för vårt NordPlus-projekt SICHtL. Här hittar du material på engelska om hur man kan arbeta för att trygga levande traditioner. 

Please use the link above in order to access resources in English on working with safeguarding intangible cultural heritage.

Dokument

video Allmogemålning: måla en bakgrund Populär

Av Taggad i gör_det_själv, hantverk, Kurant, levande_traditioner, traditionella_motiv 415 nedladdningar

Är du intresserad av traditionella tekniker för dekorationsmålning? Här demonstrerar slöjdvetaren Joel Kaukaoja teknikerna stöpling och ådring utgående från Björkömöblernas traditionella dekorationer. Här är det alltså bakgrunden eller ytan som målas. Filmen innehåller noggranna instruktioner om olika teknik, färger och hjälpmedel. Filmen är en del av Kaukaojas magistersarbete vid Åbo Akademi.

Filmen är ca 7 minuter lång. 

video Allmogemålning: måla ett motiv Populär

Av Taggad i gör_det_själv, hantverk, levande_traditioner, traditionella_motiv 408 nedladdningar

Är du intresserad av traditionella tekniker för dekorationsmålning? Här demonstrerar slöjdvetaren Joel Kaukaoja hur man målar motiv utgående från Björkömöblernas traditionella dekorationer. Här är det alltså dekorativa mönster som målas. Filmen innehåller noggranna instruktioner om olika teknik, färger och hjälpmedel. Filmen är en del av Kaukaojas magistersarbete vid Åbo Akademi.

Filmen är ca 6,5 minuter lång.

video Föreläsning, Att skapa ett klingande kulturarv Populär

Av Taggad i folklig_musik, immateriellt_kulturarv, Kurant, tryggande, webinarium 1035 nedladdningar

Inspelning från Virtual Kaustinen 2021. Kurants projektledare Johanna Björkholm föreläser om finlandssvensk folkmusik, kulturarvsprocesser och tryggande som en del av Kansanmusiikki-instituuttis serie Soivat luennot. Spelman Johanna Lönngren står för musikaliska illustrationer. Inspelningen är drygt en timme lång och spelas upp via Kansanmusiikki-instituuttis youtube-kanal. Direktlänk: www.youtube.com/watch?v=ugY62HeO4W4

pdf Gåtpromenad, dialektala gåtor från Österbotten Populär

Av Taggad i dialekt, Kurant, levande_traditioner, muntlig_tradition 1008 nedladdningar

Gåtpromenad, dialektala gåtor från Österbotten

Den här filen innehåller en gåtpromenad med traditionella gåtor från Österbotten. Alla gåtor är dialektala och de har upptecknats på olika orter i regionen. Gåtpromenaden är planerad för att hängas upp med skyltarna en bit ifrån varandra. Svaret på en gåta hittas på efterföljande skylt. Gåtpromenaden består av 16 skyltar i storlek A3, 14 av dem innehåller gåtor, en är en introduktionsskylt och den sista skylten innehåller information om gåtor som genre och traditionella gåtor. Gåtpromenaden skapades för att användas på dialektfestivalen Priima 2021. Den kan fritt användas i varierande sammanhang till exempel på evenemang eller varför inte på en familjefest. 

Formatet är en liten pdf-fil på 16 sidor. 

pdf I matboden. Ett paket om österbottniska mattraditioner och hållbarhet Populär

Av Taggad i gör_det_själv, hållbarhet, Kurant, levande_traditioner, mathantverk, pyssel 2663 nedladdningar

I matboden. Ett paket om österbottniska mattraditioner och hållbarhet

“I matboden” är ett paket om österbottniska mattraditioner och hållbarhet som består av ett pyssel, förslag på uppgifter man kan arbeta vidare med och informationsmaterial. I papperspysslet klipper deltagarna ut traditionella matvaror och klistrar in dem i en matbod där innehållet är typiskt för en österbottnisk gård i början på 1900-talet. Resten av materialpaketet är tänkt som inspiration och stöd för att gå djupare in i tematiken traditionsmat och hållbarhet. Paketets utformning är gjord med tanke på verksamhet för barn och ungdomar. Olika aktörer med intresse för historia och mat kan dock utan problem anpassa materialet och använda det i sin verksamhet.

Formatet är en pdf-fil med 27 sidor och 6,7 MB stor. 

pdf Inspirationsmaterial, folkdräktsränder från Österbotten Populär

Av Taggad i gör_det_själv, Kulör, levande_traditioner, traditionella_motiv 2991 nedladdningar

Inspirationsmaterial, folkdräktsränder från Österbotten

Den här filen innehåller bilder av folkdräktsränder från Österbotten. Filen är ett komplement till ”Manual, tillverka tofsar i folkdräktsfärger”. Folkdräktsränderna kan också användas tillsammans med ”Manual, att omtolka traditionella mönster”, för den som vill göra sina egna tolkningar till exempel av folkdräktsränder. Filerna kan laddas ner från materialbanken 

Formatet är en pdf-fil på fem sidor.

pdf Inspirationsmaterial, österbottniska bröllopstraditioner: pappersblommor Populär

Av Taggad i gör_det_själv, Kulör, levande_traditioner, livets_fester 1826 nedladdningar

Inspirationsmaterial, österbottniska bröllopstraditioner: pappersblommor

Den här filen innehåller historiska fotografier på bröllopsblommor i papper från Österbotten. Filen är ett komplement till ”Manual, tillverka traditionella pappersblommor”. Vi har använt de historiska fotografierna som ett inspirationsmaterial vid tillverkning av pappersblommor, så att deltagarna får en uppfattning om hur blommarna har använts eller också för att stimulera minnesbilder hos äldre deltagare. Det fungerar utmärkt att tillverka pappersblommor under pop up-workshopar, se ”Manual, pop up-workshopar steg för steg". Filerna kan laddas ner från materialbanken 

Formatet är en pdf-fil på fyra sidor av medelstort format, 3,6 MB.

video Kärna smör - en instruktionsvideo för att friska upp minnet Populär

Av Taggad i gör_det_själv, Kulör, levande_traditioner, mathantverk 1374 nedladdningar

En inspirationsfilm för dig som vill friska upp minnet. Susanne Lagus på Stundars går igenom de olika momenten som krävs för att göra smör av grädde. Videon visar processen både i öppen skål med visp och behandlar hur en smörkärna fungerar. Dessutom får vi recept på smör med gammaldags, syrlig smak och instruktioner för tillverkningsprocessen steg för steg.

Filmen är tänkt för dig som känner till hur man kärnar smör, men som har liten erfarenhet av det praktiska. Vi vet att det blir allt svårare att hitta funktionärer som ställer upp på t.ex. hantverksdemonstrationer eller tidsresor. Vår förhoppning är att filmen ska användas som ett stöd, som får fler att våga kärna smör också offentligt. Eller varför inte göra en omgång hemma med familjen bara för sakens skull?

Filmen är drygt 10 minuter lång och visas via YouTube. Direktlänk: https://www.youtube.com/watch?v=PcjRVdH2py0

Inspelningen har gjorts enligt vår manual för dokumentation av levande traditioner. Finns kunniga personer i din närhet som borde dokumenteras?

pdf Kulturarvsträdet, paket för brainstorming Populär

Av Taggad i gör_det_själv, Kulör, levande_traditioner, tryggande 1131 nedladdningar

Kulturarvsträdet, paket för brainstorming

Kulturarvsträdet är ett verktyg för att kartlägga levande traditioner. Brainstorma t.ex. i din förening om vilka levande traditioner som är så viktiga att du vill att de ska finnas kvar också i framtiden - och vad kan man göra för att det ska bli så? Kulturarvsträdet kan anvndas för att öppna upp en diskission om levande traditioner och immateriellt kulturarv, men också bl.a. för att ringa in nya typer av aktiviteter vid evenemang. Kulturarvsträdet innehåller instruktioner, material och frågeställningar att diskutera. Pdf-fil på fem sidor, varav den sista är i A3-format.

pdf Manual, att dokumentera levande traditioner Populär

Av Taggad i dokumentera, gör_det_själv, Kulör, levande_traditioner, tryggande 1485 nedladdningar

Manual, att dokumentera levande traditioner

Den här manualen är gjord med tanke på dig som vill dokumentera levande traditioner som någon i din närhet utövar. Det kan handla om matlagning, hantverk, fiske eller något helt annat. Idag ger så gott som alla mobiltelefoner och pekplattor oss tillgång till program för film- och ljudinspelning. Det innebär att många av oss har den utrustning som krävs för att dokumentera praktisk kunskap och levande traditioner.

Manualen innehåller goda råd och våra erfarenheter av att dokumentera levande traditioner med vardaglig utrustning. Formatet är en pdf-fil på fyra sidor.

Ett exempel på en dokumentation gjord med mobiltelefon som fallstudie i arbetet med manualen hittar du här: sävtagning

pdf Manual, att omtolka traditionella motiv Populär

Av Taggad i gör_det_själv, Kulör, levande_traditioner, traditionella_motiv 1583 nedladdningar

Manual, att omtolka traditionella motiv

Den här manualen är gjord som inpiration till hur man kan omtolka traditionella motiv som har använts vid hantverk. Manualen innehåller en introduktion, inspiration, exempel på traditionella motiv från Österbotten, samt våra erfarenheter av hur man kan omtolka dem. Du kan även ladda ner exempel på österbottniska folkdräktsränder - en form av traditionella motiv.

Använd gärna denna manual för att göra nya tolkningar av lokalt förekommande traditionella motiv! Formatet är en pdf-fil på tre sidor.

pdf Manual, pop up-workshopar steg för steg Populär

Av Taggad i gör_det_själv, hantverk, Kulör, levande_traditioner 1383 nedladdningar

Manual, pop up-workshopar steg för steg

Den här manualen är gjord som inpiration till hur man kan arrangera tillfälliga worshopar, främst inom hantverk och matlagning. Pop up-workshopar fungerar bra som inslag i större evenemang, och arrangeras enligt drop in-principen utan förhandsanmälningar. Manualen innehåller instruktioner, steg för steg, samt erfarenheter från våra fallstudier. Ett exempel på aktivitet som lämpar sig väl som pop up-workshop hittar du i "Manual, att tillverka tofsar i folkdräktsfärger", som också kan laddas ner från materialbanken.

 

Anpassa gärna konceptet enligt dina egna behov! Formatet är en pdf-fil på tre sidor.

pdf Manual, pyssla julkors Populär

Av Taggad i gör_det_själv, julfirande, Kulör, levande_traditioner, pyssel 2986 nedladdningar

Manual, pyssla julkors

Den här manualen innehåller bakgrundsinformation, instruktioner och mallar för att tillverka enkla tolkningar av julkors. De sydösterbottniska julkorsen är en väletablerad del av jultraditionerna och konceptet för förenklade modeller som kan pysslas i papper respektive med pärlplattor har tagits fram inom projekt Kulör i samarbete med Kristinestads hemslöjdsförening. Att pyssla julkors lämpar sig väl som program vid olika slags evenemang eller under en föreningskväll. Se också filerna "Manual, att omtolka traditionella motiv" samt "Manual, pop up-workshopar steg-för-steg" i materialbanken.

Formatet är en pdf-fil på sex sidor.

pdf Manual, rita din egen fälros Populär

Av Taggad i gör_det_själv, Kurant, pyssel, traditionella_motiv 1390 nedladdningar

Manual, rita din egen fälros

Den här manualen innehåller bakgrundsinformation, instruktioner och mallar för att rita fälrosor. Fälrosen är en vanlig dekoration på träföremål från Österbotten. Manualen innehåller en förenklad version av pysslet, med en svartvit sidbotten som skrivs ut på A4or. Den förenklade modellen fungerar bra från fyra års ålder tillsammans med en vuxen som hjälper till med mallarna. För äldre barn och vuxna används mallarna på tomma A4or. Detta är ett pyssel som lämpar sig väl som program vid olika slags evenemang eller under en föreningskväll. Se också filerna "Manual, att omtolka traditionella motiv" samt "Manual, pop up-workshopar steg-för-steg" i materialbanken.

Formatet är en pdf-fil på sex sidor.

pdf Manual, så funkar wikin Levande kulturarv Populär

Av Taggad i dokumentera, Kulör, tryggande 1475 nedladdningar

Manual, så funkar wikin Levande kulturarv

Den här manualen beskriver wikin Levande kulturarv, som Museiverket upprätthåller på wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi. Tanken bakom wikin är att var och en som har kunskap om levande traditioner som upplevs betydelsefulla själv ska mata in text och på så sätt synliggöra de immateriella kulturarven. Manualen innehåller instruktioner för vilken information som behövs och hur du matar in den i systemet, steg för steg tillsammans med illustrationer, samt våra erfarenheter. Om du laddar ner manualen som pdf-fil innehåller det även klickbara länkar till de aktuella sidorna.

Formatet är en pdf-fil på 6 sidor.

pdf Manual, tillverka tofsar i folkdräktsfärger Populär

Av Taggad i gör_det_själv, Kulör, pyssel, traditionella_motiv 2135 nedladdningar

Manual, tillverka tofsar i folkdräktsfärger

Den här manualen innehåller instruktioner, mallar och goda råd för att tillverka tofsar i folkdräktsfärger. Konceptet för tofsar i folkdräksfärger har tagits fram inom projekt Kulör, men så väl tofsar som folkdräktsränder är väletablerade traditionella element i Österbotten. Tofsarna lämpar sig väl som program vid olika slags evenemang eller varför inte som pyssel under en föreningskväll. Inför tofstillverkningen sammanställde vi även en fil med exempel på österbottniska folkdräktsränder, som även kan laddas ner. Se också filen "Manual, pop up-workshopar steg-för-steg" i materialbanken.

Formatet är en pdf-fil på fyra sidor.

 

 

pdf Manual, tillverka traditionella pappersblommor Populär

Av Taggad i gör_det_själv, Kulör, levande_traditioner, livets_fester, pyssel 2696 nedladdningar

Manual, tillverka traditionella pappersblommor

Den här manualen innehåller bakgrundsinformation, instruktioner och mallar för att tillverka traditionella bröllopsblommor i papper från Österbotten. Manualen omfattar två olika slags pappersblommor, sydösterbottniska spiror och nordösterbottniska gästabudsblommor. Att pyssla pappersblommor lämpar sig väl som program vid olika slags evenemang eller under en föreningskväll. Vi har även sammanställt en fil med exempel på historika österbottniska bröllopsblommor, som kan laddas ner. Se också filern "Manual, pop up-workshopar steg-för-steg" i materialbanken.

Formatet är en pdf-fil på fem sidor.

pdf Manual, utställning om föränderliga traditioner Populär

Av Taggad i festseder, gör_det_själv, julfirande, Kulör, levande_traditioner 1182 nedladdningar

Manual, utställning om föränderliga traditioner

Den här manualen är gjord som ett förslag på hur man kan bygga upp miniutställningar kring levande traditioner. Vi ville ta fram ett koncept som är enkelt att upprepa, anpassa och omforma enligt behov. Vi valde att göra ”utvecklingslinjer”, ett slags tidslinjer om hur traditioner och seder förändras med tiden. 
I manualen berättar vi hur vår utställning gjordes. De kontextuppgifter som vi tog fram utifrån österbottniska sägner om tomten kan laddas ner och får fritt användas. Våra infoskyltar översattes också till finska och engelska, också detta material kan laddas ner. 

Använd gärna denna manual för att göra motsvarande utvecklingslinjer om andra traditioner! Formatet är en pdf-fil på fyra sidor.

pdf Österbottniska sägner om tomten Populär

Av Taggad i berättande, folktro, Kulör, muntlig_tradition 2801 nedladdningar

Österbottniska sägner om tomten

Här har vi samlat traditionella österbottniska sägner om tomten. Vi har ordnat berättelserna under rubriker som utseende, kläder, arbete och ordningens väktare. Sägenmaterialet är insamlat i slutet av 1800- och början av 1900-talet och kan fritt användas till exempel för julfestprogram eller vid olika evenemang. Formatet är en pdf-fil på 6 sidor.

default Presentation: Varför finlandssvensk folkmusik? Populär

Av Taggad i folklig_dans, folklig_musik, Kurant, levande_traditioner, tryggande 613 nedladdningar

Detta är en presentation som skapades i samarbete med Lafo folkmusikcenter. Presentationen lyfter fram några av utövarnas svar på den ständigt återkommande frågan "Varför folkmusik", samtidigt som den presenterar den finlandssvenska folkmusikens historia och placerar in genren i en traditionell kontext. Presentationen illustreras med samtida och historiska foton, samt innehåller inbäddade filmklipp och musikexempel.

Presentationen är gjord i programvaran Sway. Den kan visas på datorns skärm, laddas ner som word- eller pdf-fil, delas via länkar eller bäddas in på en websida med hjälp av html-kod. 

Länk till presentationen  

 

 
KulturÖsterbottens logotyp med texten ger kulturen synlighet och möjlighet!

Kungsgårdsvägen 46 A, 65380 VASA, FINLAND

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358 50 347 0522

Tillgänglighetsutlåtande

SÖFUK logotyp

KulturÖsterbotten är en del av
Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur

2018