Ett lyft för klinkbåtstraditionen i Österbotten

Vet du hur en klinkbyggd båt ser ut? Projektets logo: en ljusblå cirkel med en våg i profil. Vågen lyfter en klinkbyggd båt, enbart fören syns.Klinkmetoden är det traditionella sättet att bygga träbåtar. Den går ut på att man lägger borden, det vill säga båtbrädorna, så att brädkanten hamnar ett stycke utanpå brädet intill. En klinkbåt är med andra ord en helt vanligt allmoge- eller träbåt, sådana som det finns gott om i Österbotten.

Just nu är traditionerna kring de klinkbyggda båtarna högaktuella, eftersom de nordiska länderna gemensamt har nominerat dem till Unescos representativa lista för immateriellt kulturarv. Den brukar beskrivas som motsvarigheten till världsarvslistan, fast för immateriellt kulturarv.

Klinkbåtarna är en självklar del av den österbottniska kulturen, kanske till den grad att vi sällan reflekterar över dem? KulturÖsterbotten inleder därför ett nytt projekt för att lyfta träbåtstraditionerna i Österbotten.

Träbåtarna har förstås sin plats i Österbotten. Tänk bara på Postrodden, Monäsrodden och Smuggelroddin – evenemang som samlar stora åskådarmängder kring de traditionella båtarna. Ett flertal lokalmuseer längs kusten har också fina båtsamlingar. Ändå får klinktraditioner förvånansvärt lite uppmärksamhet. Här ska vi nu göra en insats.


Foto av nätfiske från öppen båt, fiskarens rygg syns, samt nätet som tas upp ur havet och läggs i orange så.

Projektets innehåll

"Ett lyft för klinkbåtstraditionen" genomförs i de 14 tvåspråkiga kommunerna i Österbotten. Projektet inleds i maj 2020. Tidtabellen är pga corona-restriktionerna fortfarande oklar.
  • Initiativet togs av Bosund båt-, fiske och jaktmuseum, som bygger en traditionell skötbåt under ledning av en kunnig mästare. Båtbygget dokumenteras på film.
  • Ett resultat blir en liten utställning om båtbygge, som tillsammans med den nybyggda skötbåten kan turnera i regionen.
  • Vi kartlägger resurspersoner i anslutning till klinkbåtstraditioner. Vi sammanför intresserade aktörer och skapar nätverk.
  • Vi kontaktar evenemangsarrangörer och organisationer inom området för att diskutera intresset av att tydligare lyfta fram själva båtarna och tillhörande kunskap. 

 

Foto av havsvik fylld av säv och näckrosblad. I förgrunden en traditionell åra från båt som ros genom viken.

Klinkbåtstraditioner och Unescos lista

För första gången har alla nordiska länder och självstyrande områden gemensamt har nominerat ett kulturuttryck till Unescos representativa lista: traditioner i anslutning till klinkbyggda båtar. Nomineringen lämnades in i mars 2020.

Vad är det då som är så speciellt med de klinkbyggda båtarna? Det är en nordisk båtmodell med gamla rötter. Faktum är att det finns 2000 år gamla arkeologiska fynd av klinkbyggda båtar i Norden. Även om variationerna i utseende är stora så byggs klinkbåtarna fortfarande i stort sett med samma metod i hela området.

Nu kommer de internationella kvarnarna att mala, och i december 2021 fattas beslutet om huruvida klinkbåtstraditionerna tas med på Unescos lista.


Projektets logo: en ljusblå cirkel där en våg syns i profil. Vågen lyfter en klinkbyggd båt, enbart båtens för syns.

Kontakta oss

Vill du eller din förening vara med och lyfta fram klinkbåtstraditioner  i Österbotten? Känner du till en resursperson eller aktör som borde vara med i våra nätverk? Hör då av dig!

Kontakta projektledare Johanna Björkholm genom ikonerna nedan, eller via kontaktuppgifter!

Välkomna med!

Foto av traditionell klinkbåt som deltar i Postrodden med start från Svedjehamn. Besättningen är iklädd traditionella kläder, seglet är revat och man ror ut mot starten.

Traditionell klinkbåt som deltar i Postrodden med start från Svedjehamn. Besättningen är iklädd traditionella kläder, seglet är revat och man ror ut mot starten.

Klinkbåtsbygge i Bosund, Larsmo. Fotot visar hur borden passas in, vi ser enbart händer som håller ett verktyg och jobbar med bordet. Foto: Prime Productions

Finansiärer

Projektet "Ett lyft för träbåtstraditionen i Österbotten" finansieras av Museiverket, Svenska kulturfonden och William Thurings stiftelse. 

KulturÖsterbottens logotyp med texten ger kulturen synlighet och möjlighet!

Kungsgårdsvägen 46 A, 65380 VASA, FINLAND

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358 50 347 0522

Registerbeskrivningar
Tillgänglighetsutlåtande

SÖFUK logotyp

KulturÖsterbotten är en del av
Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur

2018