Materialbank Redigering

Digitalisering & kultur

KulturÖsterbotten drev åren 2018-2020 projektet Digital delaktighet. Projektet hade som mål att utveckla de digitala kulturella tjänsterna i Österbotten i samarbete med kommuner och andra kulturaktörer. Inte alla utvecklade koncept blev bestående, men den del av materialet som finns kvar kan du bekanta dig med här.

Dokument

video Föreläsning, Att skapa ett klingande kulturarv Populär

Av Taggad i folklig_musik, immateriellt_kulturarv, Kurant, tryggande, webinarium 1049 nedladdningar

Inspelning från Virtual Kaustinen 2021. Kurants projektledare Johanna Björkholm föreläser om finlandssvensk folkmusik, kulturarvsprocesser och tryggande som en del av Kansanmusiikki-instituuttis serie Soivat luennot. Spelman Johanna Lönngren står för musikaliska illustrationer. Inspelningen är drygt en timme lång och spelas upp via Kansanmusiikki-instituuttis youtube-kanal. Direktlänk: www.youtube.com/watch?v=ugY62HeO4W4

pdf Kulturarvsträdet, paket för brainstorming Populär

Av Taggad i gör_det_själv, Kulör, levande_traditioner, tryggande 1152 nedladdningar

Kulturarvsträdet, paket för brainstorming

Kulturarvsträdet är ett verktyg för att kartlägga levande traditioner. Brainstorma t.ex. i din förening om vilka levande traditioner som är så viktiga att du vill att de ska finnas kvar också i framtiden - och vad kan man göra för att det ska bli så? Kulturarvsträdet kan anvndas för att öppna upp en diskission om levande traditioner och immateriellt kulturarv, men också bl.a. för att ringa in nya typer av aktiviteter vid evenemang. Kulturarvsträdet innehåller instruktioner, material och frågeställningar att diskutera. Pdf-fil på fem sidor, varav den sista är i A3-format.

pdf Manual, att dokumentera levande traditioner Populär

Av Taggad i dokumentera, gör_det_själv, Kulör, levande_traditioner, tryggande 1504 nedladdningar

Manual, att dokumentera levande traditioner

Den här manualen är gjord med tanke på dig som vill dokumentera levande traditioner som någon i din närhet utövar. Det kan handla om matlagning, hantverk, fiske eller något helt annat. Idag ger så gott som alla mobiltelefoner och pekplattor oss tillgång till program för film- och ljudinspelning. Det innebär att många av oss har den utrustning som krävs för att dokumentera praktisk kunskap och levande traditioner.

Manualen innehåller goda råd och våra erfarenheter av att dokumentera levande traditioner med vardaglig utrustning. Formatet är en pdf-fil på fyra sidor.

Ett exempel på en dokumentation gjord med mobiltelefon som fallstudie i arbetet med manualen hittar du här: sävtagning

pdf Manual, How to do Safeguarding as a Project Populär

Av Taggad i immateriellt_kulturarv, in_English, tryggande 300 nedladdningar

Manual, How to do Safeguarding as a Project

Here is a discription of how KulturÖsterbotten approaches ICH, particularly safeguarding. The description includes concreate advice on how projects concerning ICH can be set up. Pdf-file for download. 

The manual was developed during NordPlus project Safeguarding of Intangible Cultural Heritage through Learning. Much more material is available for download on the project homepage.

pdf Manual, så funkar wikin Levande kulturarv Populär

Av Taggad i dokumentera, Kulör, tryggande 1487 nedladdningar

Manual, så funkar wikin Levande kulturarv

Den här manualen beskriver wikin Levande kulturarv, som Museiverket upprätthåller på wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi. Tanken bakom wikin är att var och en som har kunskap om levande traditioner som upplevs betydelsefulla själv ska mata in text och på så sätt synliggöra de immateriella kulturarven. Manualen innehåller instruktioner för vilken information som behövs och hur du matar in den i systemet, steg för steg tillsammans med illustrationer, samt våra erfarenheter. Om du laddar ner manualen som pdf-fil innehåller det även klickbara länkar till de aktuella sidorna.

Formatet är en pdf-fil på 6 sidor.

default Presentation: Varför finlandssvensk folkmusik? Populär

Av Taggad i folklig_dans, folklig_musik, Kurant, levande_traditioner, tryggande 628 nedladdningar

Detta är en presentation som skapades i samarbete med Lafo folkmusikcenter. Presentationen lyfter fram några av utövarnas svar på den ständigt återkommande frågan "Varför folkmusik", samtidigt som den presenterar den finlandssvenska folkmusikens historia och placerar in genren i en traditionell kontext. Presentationen illustreras med samtida och historiska foton, samt innehåller inbäddade filmklipp och musikexempel.

Presentationen är gjord i programvaran Sway. Den kan visas på datorns skärm, laddas ner som word- eller pdf-fil, delas via länkar eller bäddas in på en websida med hjälp av html-kod. 

Länk till presentationen  

 

 

video Sävtagning, dokumentation med mobiltelefon Populär

Av Taggad i dokumentera, gör_det_själv, hantverk, Kulör, levande_traditioner, tryggande 2010 nedladdningar

Sävslöjdsmästare Margit Håkans i Västerhankmo, Österbotten dokumenteras vid sävtagning. Dokumentationen har enbart gjorts med mobiltelefon. Ladda också ner vår manual för att dokumentera levande traditioner!

Filmen är 13,5 minuter lång och visas via YouTube. Direktlänk: www.youtube.com/watch?v=Og4C1kA45MM

 

video Tryckar- och sättarmästarna vid Tryckerimusem, dokumentation Populär

Av Taggad i dokumentera, hantverk, Kulör, levande_traditioner, tryggande 1096 nedladdningar

Tryckar- och sättarmästarna Bjarne Hammarström och Mikael Lassfolk demonstrerar sin traditionella kunskap. Mästarna verkar inom Hantverkaregillet Björken r.f. Filmen spelades in vid Tryckerimuseum, Stundars i samarbete med projekt Boden Live. Ladda också ner vår manual för att dokumentera levande traditioner!

Filmen är drygt 11 minuter lång och visas via youtube. Direktlänk: https://youtu.be/4cWsfTjI6kA

 

video Webinarium: Att kommunicera sin tradition. Om muntliga traditioner och tryggande av kulturarv Populär

Av Taggad i berättande, immateriellt_kulturarv, Kurant, levande_traditioner, muntlig_tradition, ordkonst, tryggande, uttrycksformer 325 nedladdningar

Inspelning av webinarium den 24 februari 2022. Arrangörer: KulturÖsterbotten, projekt Kurant och Berättarnätet Kronoberg, projekt Livsviktiga traditioner.

Presentationer: 

  • 05:00 Vad är Sagobygden och vad gör de där? Följ med på resan. Tine Winther, Sagobygden
  • 21:25 Ordkonstens möjligheter. Ellen Strömberg, författare och ordkonstlärare
  • 50:05 Sagobygden - fylld med berättelser och i ständig utveckling. Lina Midholm, Sagobygden, Agneta J-son Granemalm och Meja Ohlsson Rodriguez, Berättarnätet Kronoberg
  • 1:17:00 Immateriellt kulturarv som projekt. Johanna Björkholm, KulturÖsterbotten

 Inspelningen är knappt två timmar lång och visas via YouTube. Direktlänk: https://www.youtube.com/watch?v=PcjRVdH2py0

KulturÖsterbottens logotyp med texten ger kulturen synlighet och möjlighet!

Kungsgårdsvägen 46 A, 65380 VASA, FINLAND

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358 50 347 0522

Tillgänglighetsutlåtande

SÖFUK logotyp

KulturÖsterbotten är en del av
Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur

2018