Filmserie lanseras på YouTube – välkommen på upptäcktsfärd i det medeltida Österbotten!

Möt Helena från Karlaby, Tobbe från Tjöck, Gudmund från Närpes och den osedlige prästen Andreas – de vilda sjörövarna på Korsholms slott inte att förglömma! KulturÖsterbotten och projektet Vandring genom medeltidens Österbotten lanserar nu en serie kortfilmer i fem delar om den färgsprakande österbottniska medeltiden, fritt tillgänglig på YouTube!

KulturÖsterbotten vid Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur (SÖFUK) har under senaste år arbetat med en rad medeltids- och historierelaterade projekt. Just nu pågår Vandring genom medeltidens Österbotten med finansiering från Leader-programmet.

Projektet har nu lanserat en serie animerade kortfilmer om österbottnisk medeltid, på svenska, finska och engelska. Filmerna är fritt tillgängliga på YouTube, på kanalen Medeltidens Österbotten: www.youtube.com/channel/UCLuQNxKv0_I_nao6N3twO8g.

Filmberättelserna är fiktiva, men händelserna bygger på originaldokument som berättar om de första österbottningar vi känner till namnet. Dokumenten i fråga förvaras i arkiv i bl.a. Stockholm och Köpenhamn, vilket speglar regionens starka nordiska band under medeltiden. Filmserien är en upptäcktsfärd i det Österbotten som började växa fram för 600 år sedan, med verkliga historiska personer i huvudrollerna.

Kortfilmerna riktar sig primärt till unga som läser om medeltiden i skolan och till deras lärare, men projektet vill också nå en bredare publik med finskspråkiga och utländska tittare. Även om filmerna berättar om Österbotten, berör de medeltidens Finland på ett betydligt bredare plan. Förhoppningen är därför att filmserierna sprids vidare ut i skolvärlden och också används inom turistnäringen.

Filmerna har producerats i samarbete med ReThink New Media Solutions / Anders Wik och Simon Staffans och illustratör Jenny Wiik samt flera skådespelare, som läst in berättarrösterna på olika språk. Martin Holm står för det suggestiva soundtracket och musiken.

Närmare information: projektledare Heidi Hummelstedt, e-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., tfn 044 750 3110

***
FAKTA:
Projektet Vandring genom medeltidens Österbotten är en fortsättning på projektet Medeltid i samtid, som genomfördes år 2016–18. Ett av dess resultat var ett fakta- och rekvisitapaket om medeltiden som kan lånas via Österbottens barnkulturnätverk BARK. Största delen av materialet (på svenska) är också tillgängligt via KulturÖsterbottens materialbank, www.kulturosterbotten.fi/om-kulturoesterbotten/material-offenlig (välj kategorin Medeltiden).

  • Träffar: 726
KulturÖsterbottens logotyp med texten ger kulturen synlighet och möjlighet!

Kungsgårdsvägen 46 A, 65380 VASA, FINLAND

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358 50 347 0522

Registerbeskrivningar

SÖFUK logotyp

KulturÖsterbotten är en del av
Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur

2018