Aktuellt

Konstundervisningsmorgon 

I mötesserien Konstundervisningsmorgon fördjupar vi oss i aktuella teman och frågeställningar inom konstundervisning för barn och unga tillsammans med en sakkunnig gäst. 

Temat för första Konstundervisningsmorgonen 21 mars är Fyrklöver-modellen och pedagogiskt kvalitetsarbete. Morgonen gästas av Jolin Slotte, undervisningsråd på Utbildningsstyrelsen. Vi får höra om den dagsaktuella Fyrklöver-modellen, som syftar till att stödja pedagogiskt kvalitetsarbete inom den grundläggande konstundervisningen. 

Den 18 april gästas Konstundervisningsmorgonen med temat Kulturläroplaner och konstundervisning av Annina Ylikoski, koordinator på Österbottens barnkulturnätverk BARK. Vi behandlar frågeställningar om hur vi kan utöka samarbete mellan kulturläroplaner och konstundervisning samt hur kulturläroplanerna kan förebygga kultur- och konstundervisningens tillgänglighet och jämlikhet. 

Konstundervisningsmorgnarna anordnas  21 mars, 18 april, 16 maj och 13 juni på torsdagar klockan 8.30 - 9.30 via Teams. Deltagande i Konstundervisningsmorgonen är gratis och öppet för alla intresserade. Alla möten i serien har samma deltagarlänk och ingen anmälning behövs. Klicka här för att delta i mötet!

Morgonkaffe med Kulturum!

Alla med intresse för grundläggande konstundervisning på svenska är varmt välkomna på digitalt morgonkaffe! Diskussionen är fri och kaffedrickande valfritt!

Morgonkaffe med Kulturum arrangeras en gång i månaden, 14.2, 13.3, 10.4, 8.5 och 5.6 kl. 8.30-9.30 via Teams. Mera info hittar du på våra hemsidor och på sociala medier.

Alla morgonkaffe-träffar har samma deltagarlänk och inga anmälningar behövs. Klicka här för att delta!

Hoppas du kommer och dricker morgonkaffe med oss!

Om projekt Kulturum

Syfte: 

Skapa ett forum för diskussionutveckling av och erfarenhetsutbyte inom konstundervisningen på svenska i Finland. KulturÖsterbottens andel i projektet fokuserar på situationen i Österbotten.

Bakgrund:

Det behövs extra insatser, ett nytänk och tvärsektionellt samarbete för att öka tillgänligheten, utbudet och etablera nya verksamhetsformer för konstundervisningen för barn och unga i hela Svenskfinland.

Målsättningar:

  • Öka tvärsektionellt och tvärkonstnärligt samarbete lokalt och regionalt bland olika aktörer
  • Öka synligheten för konstundervisningens betydelse och värde i samhället
  • Stöda kommunerna och upprätthållarna till ett ökat utbud och tillgång till konstundervisning 
  • Skapa rum för erfarenhetsutbyte, och kompetenshöjning inom konstundervisningen

Organisation:

Projektet ägs av Sydkustens landskapsförbund i samarbete med KulturÖsterbotten. Projektet finansieras inom Svenska kulturfondens SKAPA-satsning.

Projektperiod: 2023-2025

Verksamhet, fokus Österbotten

  • Tema- och nätverksträffar lokalt och regionalt för olika målgrupper (rektorer, kommunala tjänstepersoner, lärare,​ administrativ personal, familjer, och SKAPA-projekt)
  • Kartlägga vad det finns för behov av informationskanaler i samråd med fältet​
  • Finlandssvenska konferenser i form av två större fysiska utbildningsdagar för en bredare målgrupp
  • Intressebevakning för konstfostran och GRK-fältet 

SKAPA-projekt med verksamhet i Österbotten

KulturÖsterbottens logotyp med texten ger kulturen synlighet och möjlighet!

Kungsgårdsvägen 46 A, 65380 VASA, FINLAND

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358 50 347 0522

Tillgänglighetsutlåtande

SÖFUK logotyp

KulturÖsterbotten är en del av
Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur

2018