Eldsjälar och entreprenörer – drivkraftiga österbottningar lyfts fram

KulturÖsterbotten fortsätter sitt samarbete med Yrkeshögskolan Novia kring kulturarv och ny digital teknik. Vid årsskiftet inleddes Leader-projektet Eldsjälar och entreprenörer, som lyfter fram driftiga historiska gestalter som verkat i, och för, Österbotten från 1500-tal till 1900-tal.

Vandring genom medeltidens Österbotten

Karta över Sydösterbotten 1650. Foto: Heikki Rantatupa.

Se hela bilden

Inom projektet vill vi levandegöra gestalterna med hjälp av AR (Augmented Reality, förstärkt verklighet). AR-gestalterna kommer via en behändig, kostnadsfri app att via QR-koder aktiveras på de platser där de levt och verkat, men de kommer också att dyka upp på nätet.

Konceptet utarbetas vid KulturÖsterbotten, medan studerande vid Novias scenkonstlinje medverkar som aktörer. Novias enhet för forskning, utveckling och innovation ansvarar för programmeringen.

Inom Eldsjälar och entreprenörer skapar vi också skapa en materialbank för webben. Materialpaket utarbetas för både turistguider och hembygdsföreningar samt skolgrupper på olika nivåer, men materialet kommer givetvis att finnas tillgängligt för alla.

Vi hoppas att eldsjälarna och entreprenörerna kan integreras i temaguidningar runt om i landskapet, och att de kan inspirera till historiestudium och till exempel också involveras i skolornas satsningar på företagsamhet.

Sammanlagt åtta ”doldisar” ur den österbottniska historien kommer att synliggöras – publiken kommer år 2025 att få träffa bland annat 1700-talslandshövdingen Piper på Korsholm och ”Kristinestads grundläggare” Lars Månsson Klemets från 1600-talets Lappfjärd.

Projektet finansieras genom Aktion Österbotten och genomförs med stöd från Europeiska jordbruksfonden för lantbruksutveckling. Också Svenska kulturfonden stöder projektet. Mer information fås av projektplanerare Heidi Hummelstedt.

Projekttid: 1.1.2024–31.7.2025


KulturÖsterbottens logotyp med texten ger kulturen synlighet och möjlighet!

Kungsgårdsvägen 46 A, 65380 VASA, FINLAND

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358 50 347 0522

Tillgänglighetsutlåtande

SÖFUK logotyp

KulturÖsterbotten är en del av
Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur

2018