Våra litteratursatsningar har alla en sak gemensamt: de syftar ytterst till att hålla den svenskösterbottniska litteraturen levande och synlig.
LitteraTur och Retur: litterärt samarbete mellan Österbotten och Västerbotten
Samarbete med litteraturfestivalen Vasa LittFest
Österbottens bokmässa 2024
stöd för ordkonsten i Österbotten, bl.a. Ordkonst för äldre
Jippii! Branschdag för barn- och ungdomslitteratur
andra evenemang kring böcker, litteratur och läsande
Material för en ordkonststund med äldre – inspirerande bildkort och en lättanvänd materialguide – finns nu fritt tillgängligt för vem som helst som vill slå sig ner kring en ordkonststund tillsammans med en äldre:
Materialet anknyter fritt till tv-serien Ordskatter, som visades på OnniTV under oktober–december 2023. Serien i sju avsnitt – av vilka två på svenska – leker med ord, rim och ramsor som hjälper tittaren att minnas sina egna ordskatter – lekramsor, ordspråk och talesätt – och dela med sig av dem till andra. Huvudrollerna i de två svenskspråkiga avsnitten spelas av Susanne Marins och Jonas Bergqvist.
Ordskatter, del 6: Samarbete ger kraft
Ordskatter, del 7: Borta bra men hemma bäst
TV-serien Ordskatter och det tillhörande ordkonstmaterialet har producerats som en del av projektet Ordkonst för äldre, som genomfördes av Södra Österbottens förbund, Österbottens förbund och KulturÖsterbotten. Sin finansiering fick projektet från Centret för konstfrämjande. Projektet administrerades av Södra Österbottens förbund.
Låt boken leva! Det var devisen för 2024 års upplaga av Österbottens bokmässa. Mässan ordnades fredag–söndag 26–28 april på Academill i Vasa.
Fredagens program (26 april) tog sikte på unga läsare och på litteraturens roll i skolor och daghem. Programmet hade byggts upp i nära samarbete med modersmålets didaktik vid Åbo Akademi. Författaren Yvonne Hoffman träffade under dagen elever från lågstadiet, medan författaren Axel Åhman intervjuades om sitt författarskap av elever i högstadieåldern.
På lördag och söndag (27 och 28 april) bjöds det på program för alla åldrar och alla smaker. Programmet försiggick på två bokscener och på den s.k. Sagohyllan. Mässbesökarna kunde också botanisera bland utställningsmontrarna i mässhallen. Cirka trettio utställare medverkade på mässan.
I programmet för bokmässan medverkade ett femtiotal författare, de flesta med en stark koppling till Österbotten, alla kända och uppskattade bland sina läsare. Österbottens bokmässa 2024 handlade om fakta och fiktion, om alla litterära genrer och mängder av olika teman: historia, familjehemligheter, modern poesi, kriminalgåtor, kultur på dialekt, natur- och klimatfrågor i litteraturen, konst och poesi, krig och orostider, memoarer, skräck och dystopier, feelgood, hästböcker... Stora, grundläggande frågor ventilerades också: ordet i det digitala informationsflödet, litteraturens värde, sätt att stöda läsintresset hos barn och ungdomar...
Bokmässan avslutades med en paneldiskussion: Hur gör vi för att boken ska leva också i framtiden? Frågan diskuterades av kända personligheter från olika delar av bok- och förlagsvärlden under ledning av kulturjournalisten Ylva Perera.
Österbottens bokmässa 2024 hade planerats och byggts upp med Boklund (Anna-Lena Palomäki & Inger Ruotanen) i spetsen. I arrangörsnätverket medverkade bl.a. Svensk-Österbottniska samfundet, Åbo Akademi (modersmålets didaktik), Svenska Österbottens litteraturförening, Bokens hus, Ellips och KulturÖsterbotten.
Österbottens bokmässa 2024 lockade under de tre mässdagarna uppskattningsvis tusen besökare.
I mars 2023 ordnade KulturÖsterbotten tillsammans med produktionsbolaget AT Content en tvåspråkig branschdag för ungdomslitteratur i Vasa. Evenemanget var avsett för alla som jobbar med litteratur eller med unga – och naturligtvis för alla unga. – Evenemanget strömmades lajv.
Målet är att hösten 2024 tillsammans med ett antal andra aktörer ordna en barn- och ungdomslitteratursatsning, Jippii 2024. KulturÖsterbotten har ansökt om extern finansiering för ändamålet.
LitteraTur och Retur, vårt litteraturnätverk över Kvarken, samarbetar från och med hösten 2022 dels med Vasa LittFest i Finland, dels med Littfors – Vindelälvens litteraturfestival i Sverige.
I samarbetet deltar från Sverige bl.a. Umeå kommunbibliotek, Region Västerbotten (regionbiblioteket) och Studieförbundet Bilda. Från Finland medverkar bl.a. Vasa stadsbibliotek, Vasa stads kulturtjänster, Schildts & Söderströms, Förlaget, Boklund & Bokens hus, Svenska Österbottens litteraturförening, Svenska Folkskolans Vänner, Svenska veckan i Vasa & Korsholm...
LitteraTur och Retur medverkar i värdfestivalernas program med programpunkter som kompletterar värdfestivalernas programutbud och som lyfter upp Österbotten–Västerbotten-aspekten.
Följ med LitteraTur och Retur på Facebook: www.facebook.com/litteraturochretur
...pågår vid KulturÖsterbotten sedan år 2005. Resursperson för Brösttoner-satsningarna är informationssekreterare Carola Harmaakivi.
Satsningarna har under årens lopp finansierats av bl.a. Statens litteraturkommission, Svenska Kulturfonden, Svenska folkskolans vänner, Svensk-Österbottniska samfundet, Aktiastiftelsen i Vasa, Oskar Öflunds stiftelse samt Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse.
Boksampo är de finländska bibliotekens gemensamma webbtjänst för litteratur. Webbplatsen erbjuder olika sätt att söka information om böcker och författare. I tjänsten publiceras även redigerat innehåll: artiklar, nyheter, tips och boklistor.
Kungsgårdsvägen 46 A, 65380 VASA, FINLAND
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358 50 347 0522