Levande litteratur i Österbotten!

Våra litteratursatsningar har alla en sak gemensamt: De syftar ytterst till att hålla den svenskösterbottniska litteraturen levande och synlig.

  • LitteraTur och Retur: litterärt samarbete mellan Österbotten och Västerbotten

  • Samarbete med litteraturfestivalen Vasa LittFest (16–18 november 2023)

  • stöd för ordkonsten i Österbotten, bl.a. Ordkonst för äldre

  • Jippii! Branschdag för ungdomslitteratur (mars 2023)

  • bokcirklar på nätet

  • andra evenemang kring böcker, litteratur och läsande

Ordkonst för äldre: Material för ordkonststund

Material för en ordkonststund med äldre – inspirerande bildkort och en lättanvänd materialguide – finns nu fritt tillgängligt för vem som helst som vill slå sig ner kring en ordkonststund tillsammans med en äldre:


Materialet anknyter fritt till tv-serien Ordskatter, som visas på OnniTV under oktober–december 2023. Serien i sju avsnitt – av vilka två på svenska – leker med ord, rim och ramsor som hjälper tittaren att minnas sina egna ordskatter – lekramsor, ordspråk och talesätt – och dela med sig av dem till andra. Huvudrollerna i de två svenskspråkiga avsnitten spelas av Susanne Marins och Jonas Bergqvist.

TV-serien Ordskatter och det tillhörande ordkonstmaterialet har producerats som en del av projektet Ordkonst för äldre, som genomförs av Södra Österbottens förbund, Österbottens förbund och KulturÖsterbotten. Sin finansiering får projektet från Centret för konstfrämjande. Projektet administreras av Södra Österbottens förbund.

Ordskatter väntar på att bli upptäckta, i höst!

Ordskatter – Sana-aarteita är en nytt tv-program för äldre, en programserie i sju delar med ordkonsten i huvudrollen. I varje avsnitt får tittaren följa med på en tidlös vandring i landsbygdsmiljö och njuta av sommaren. Programmets lugna tempo, det vackra visuella berättargreppet och de traditionella vardagssysslorna och föremålen som väcker minnen till liv flätas samman med ramsor och ordspråk ur den folkliga traditionen. Det bjuds alltså på ett minnesstimulerande, poetiskt program med såväl lugna, stämningsfulla stunder som mera fartfyllda och lustiga inslag bland djur, vid åkerkanten, över en kopp kaffe och bakom ratten på en traktor.

– När man leker med ord, till exempel hittar på rim och ramsor eller skojar med talesätt, ger man hjärnan bra träning. Det gör gott också för den mentala hälsan. Avsnitten har avsiktligt byggts upp så att man, medan man tittar på programmet, ska hinna återkalla barndomens ramsor och ordspråk i minnet och leva sig in i de storslagna inspelningsmiljöerna, som garanterat väcker minnen till liv, de också. Ordskatter är ett riktigt feelgood-program, som utstrålar värme, vänskap och hemtrevlighet i äkta landsbygdsmiljö, berättar Leena Ylimäki, projektkoordinator för projektet Sanataidetta ikäihmisille – Ordkonst för äldre.

Programserien tar primärt sikte på en äldre målgrupp, särskilt sådana som kanske inte annars nås av kulturupplevelser i någon större utsträckning. Sändningstiden har anpassats till målgruppen – det högklassiga kulturprogrammet sänds mitt på dagen i flera repriser under några månader. På det sättet hoppas man kunna nå målgruppen brett och också ge tittarna möjlighet att flera gånger se det fina tv-programmet och minnas gamla tider. Premiär blir det under De gamlas vecka, som firas i Finland vecka 40.

Kanalen OnniTV, där programmet sänds, syns för närvarande i antennhushållen i bl.a. Österbotten samt i hushåll som omfattas av partneroperatörerna Telia, Elisa och Ålcom. OnniTV finns också hos Elisa Viihde på kanalplats 567 samt i Maxivision-servicen på kanalplats 23. Det är välfärdsområdena som tillgängliggör servicekanalen.

Programserien Ordskatter – Sana-aarteita har spelats in på familjehemmet Toiska i Koskenkorva, Ilmola i juli. Avsnitten visas på OnniTV i flera repriser under oktober–december. Serien med två svenskspråkiga och fem finskspråkiga avsnitt har producerats av ISLE Art Industries Oy som en del av projektet Sanataidetta ikäihmisille – Ordkonst för äldre. Projektet genomförs av Södra Österbottens förbund, Österbottens förbund och KulturÖsterbotten. Sin finansiering får projektet från Centret för konstfrämjande. Projektet administreras av Södra Österbottens förbund.

Närmare information:
Projektet Ordkonst för äldre: Leena Ylimäki, projektkoordinator
e-post: leena.ylimaki(at)etela-pohjanmaa.fi
 
OnniTV: Sami Hautaniemi, försäljningschef
e-post: sami(at)onnitv.fi

Jippii! Branschdag för ungdomslitteratur 2023

Torsdag 23 mars 2023 ordnade KulturÖsterbotten i samarbete med AT Content en tvåspråkig branschdag för ungdomslitteratur. Evenemanget, som ordnades på Ritz i Vasa, var avsett för alla som jobbar med litteratur eller med unga – och naturligtvis för alla unga.


LitteraTur och Retur – litteratursamarbete mellan Österbotten och Västerbotten

LitteraTur och Retur, vårt litteraturnätverk över Kvarken, samarbetar från och med hösten 2022 dels med Vasa LittFest i Finland, dels med Littfors – Vindelälvens litteraturfestival i Sverige.

I samarbetet deltar från Sverige bl.a. Umeå kommunbibliotek, Region Västerbotten (regionbiblioteket) och Studieförbundet Bilda. Från Finland medverkar bl.a. Vasa stadsbibliotek, Vasa stads kulturtjänster, Schildts & Söderströms, Förlaget, Boklund & Bokens hus, Svenska Österbottens litteraturförening, Svenska Folkskolans Vänner, Svenska veckan i Vasa & Korsholm...

LitteraTur och Retur medverkar i värdfestivalernas program med programpunkter som kompletterar värdfestivalernas programutbud och som lyfter upp Österbotten–Västerbotten-aspekten.

Följ med LitteraTur och Retur på Facebook: www.facebook.com/litteraturochretur


Litteratursatsningen Brösttoner...

...pågår vid KulturÖsterbotten sedan år 2005. Resursperson för Brösttoner-satsningarna är informationssekreterare Carola Harmaakivi.

Satsningarna har under årens lopp finansierats av bl.a. Statens litteraturkommission, Svenska Kulturfonden, Svenska folkskolans vänner, Svensk-Österbottniska samfundet, Aktiastiftelsen i Vasa, Oskar Öflunds stiftelse samt Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse.


Håll dig uppdaterad i Boksampo!

Boksampo är de finländska bibliotekens gemensamma webbtjänst för litteratur. Webbplatsen erbjuder olika sätt att söka information om böcker och författare. I tjänsten publiceras även redigerat innehåll: artiklar, nyheter, tips och boklistor.

KulturÖsterbottens logotyp med texten ger kulturen synlighet och möjlighet!

Kungsgårdsvägen 46 A, 65380 VASA, FINLAND

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358 50 347 0522

Tillgänglighetsutlåtande

SÖFUK logotyp

KulturÖsterbotten är en del av
Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur

2018