Ordskatter bjuder på tidsresa in i minnenas värld

Sommar – flugor som surrar, en gammal traktor som knattrar, mjölkkannor vid stallknuten, en grusväg vid en höåker, hästar som gnäggar, fågelsång... Denna landsbygdsidyll från förr i världen blir verklighet i den nya tv-serien Sana-aarteita – Ordskatter, som under oktober–december visas nationellt på kanalen OnniTV. Serien, som har spelats in i byn Koskenkorva i Ilmola i Södra Österbotten, består av sju avsnitt och är avsedd främst för äldre tittare. Programmet har en viktig uppgift: det ska föra in kultur där det annars inte är så lätt att ta del av kulturupplevelser – på sjukhus, vid boendeenheter för äldre, hemma hos ensamstående åldringar.

Programmet utgör ett kulturellt inslag för dem som har svårt att komma ut och uppleva kultur annanstans. Avsnitten på ca 15 minuter är som små tidsresor, ett hopp från nuet in i en tidlös, sommarvacker landsbygdsmiljö, där stämningen från gångna tider lockar tittaren med på en resa tillbaka till sina egna minnen.

Programmet, som når äldre över hela landet, leker med ordkonst och stämningar från förr i världen. Avsnitten byggs upp kring en dialog med rim och ramsor från den folkliga traditionen. I dialogen flätas teman såsom djur, fordon, naturen och vardagssysslor in. Det tidlösa sommarlandskapet och det stillsamma sysslandet blir en fridfull helhet där tittaren ges tid att med ordkonstens medel minnas sitt eget förflutna.

Programserien erbjuder kulturell välfärd och hjärngymnastik och uppmuntrar samtidigt till social växelverkan. De ramsor och ordspråk som flätats in i avsnittens tematik hjälper tittaren att återkalla lekramsor eller talesätt från barndomen och berätta dem vidare för andra.

Vid sidan av programserien erbjuds en modell för en ordkonststund, som kan ledas av en vårdanställd eller en anhörig. Materialet kan laddas ner helt kostnadsfritt och lämpar sig såväl för en pratstund på tumanhand som för ett gruppsamtal. För dem som jobbar med äldre, för volontärer och för anhöriga gläntar materialet på dörren till den äldres minnen, till en svunnen värld som de anhöriga kanske inte vet särskilt mycket om. Ordkonstmaterialet består av fotografier från en sommarvacker landsbygdsmiljö. Varje fotografi åtföljs av stödfrågor som hjälper samtalet att komma i gång, också med en minnessjuk. Bilderna och stödfrågorna hjälper den äldre att minnas och berätta egna historier och erfarenheter – att dela sina ordskatter med andra. – Materialet publiceras inom kort också på KulturÖsterbottens webbsajt, på sidan Materialbank.

Ordskatter har premiär under De gamlas vecka, som firas i hela landet med start måndag 2 oktober. Serien med två svenskspråkiga och fem finskspråkiga avsnitt har producerats med ISLE Art Industries Oy som en del av projektet Sanataidetta ikäihmisille – Ordkonst för äldre. Huvudrollerna i de svenskspråkiga avsnitten spelas av Susanne Marins och Jonas Bergqvist.

Programmen visas också över webben: www.onnitv.fi. Där kan du redan nu se en fin trailer.

Projektet Sanataidetta ikäihmisille – Ordkonst för äldre genomförs av Södra Österbottens förbund, Österbottens förbund och KulturÖsterbotten vid samkommunen Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur (SÖFUK) med finansiering från Centret för konstfrämjande.

Närmare uppgifter:
projektledare Leena Ylimäki, Södra Österbottens förbund
e-post: leena.ylimaki(at)etela-pohjanmaa.fi

  • Träffar: 271
KulturÖsterbottens logotyp med texten ger kulturen synlighet och möjlighet!

Kungsgårdsvägen 46 A, 65380 VASA, FINLAND

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358 50 347 0522

Tillgänglighetsutlåtande

SÖFUK logotyp

KulturÖsterbotten är en del av
Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur

2018