Närhistoria

Dokument

pdf Infopaket om Korsholms kungsgård - dagens Campus Kungsgården Populär

Av Taggad i Korsholms-kungsgård, Korsholms-slott, medeltid, Österbottens-historia 4020 nedladdningar

Infopaket om Korsholms kungsgård - dagens Campus Kungsgården

Infopaketet består av 125 sidor i pdf-format. Det är en stor fil på 7 MB. 

Infopaketet togs fram 2015 inom samkommunen SÖFUK, Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur. Bakgrunden är att samkommunen sedan 1995 har bedrivit områdets skolverksamhet. Detta innebär samtidigt att det är Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur som är markägare till det som en gång var Korsholms kungsgård, och innan dess Korsholms slott – Korsholms vallar hör nämligen också till Campus Kungsgården.

Infopaketet är en sammanställning av befintliga texter om områdets historia. Texterna är skrivna av projektplanerare Johanna Björkholm. Uppgifterna kommer främst ur olika historiska översikter. I viss mån har också arkivmaterial använts, men det har inte varit praktiskt möjligt att kontrollera alla primärkällor. Det finns garanterat faktafel i pdf-filen, men i det stora hela bör ändå det mesta vara korrekt. 

 

pdf Österbottens folkblad sammandrag 1917 Populär

Av Taggad i 1917, dagstidningar, närhistoria, Österbottens-historia 2026 nedladdningar

Österbottens folkblad sammandrag 1917

Filen består av texter ur Österbottens folkblad från hösten 1917. Sammandraget har gjorts som ett material för tidsresor. En del artiklar har förkortats, men inga andra förändringar i texterna har gjorts. Österbottens folkblad var en dagstidning med kontor i Vasa som förmedlade de rödas synsätt. Se även filen Wasaposten sammandrag 1917, som på motsvarande sätt är ett sammandrag av en dagstidning som speglade de vitas syn på höstens händelser. Filerna kan skrivas ut som en dubbelsidig A3-sida, vilket ger känslan av att man läser ett riktigt "blad".

pdf Wasa posten sammandrag 1917 Populär

Av Taggad i 1917, dagstidningar, närhistoria, Österbottens-historia 2089 nedladdningar

Wasa posten sammandrag 1917

Filen består av texter ur Wasa posten från hösten 1917. Sammandraget har gjorts som ett material för tidsresor. En del artiklar har förkortats, men inga andra förändringar i texterna har gjorts. Wasa posten var en dagstidning med kontor i Vasa som förmedlade de vitas synsätt. Se även filen Österbottens folkblad sammandrag 1917, som på motsvarande sätt är ett sammandrag av en dagstidning som speglade de rödas syn på höstens händelser. Filerna kan skrivas ut som en dubbelsidig A3-sida, vilket ger känslan av att man läser ett riktigt "blad". 

KulturÖsterbottens logotyp med texten ger kulturen synlighet och möjlighet!

Kungsgårdsvägen 46 A, 65380 VASA, FINLAND

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358 50 347 0522

Tillgänglighetsutlåtande

SÖFUK logotyp

KulturÖsterbotten är en del av
Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur

2018