Poddserien Fragment från medeltiden

Under hösten 2022 lanserades 14 korta poddar om medeltiden i Österbotten ur olika synvinklar.

Vill du veta mer om spännande människoöden och marktvister på medeltiden i Österbotten, om aktuell lokalhistorisk forskning och nya medeltidsfynd?

Lyssna då på Fragment från medeltiden!  Se beskrivningen av varje avsnitt för närmare information.

När du klickar på länken laddas avsnittet automatiskt upp via Soundcloud.

Poddarna har producerats inom KulturÖsterbottens projekt Medeltiden 3.0. i samarbete med Yrkesakademin i Österbotten.

Vandring genom medeltidens Österbotten

Introduktion

Vallarna Korsholm, SLOTTSKULLENS HEMLIGHET,  Foto Kim Blåfield

KORSHOLM – SLOTTSKULLENS HEMLIGHET. På arkeologisk upptäcktsfärd.

Foto Kim Blåfield

Under vecka 35 gjordes en arkeologisk utgrävning på Korsholms vallar i Gamla Vasa. Här har Korsholms slott grundats under medeltiden, och Österbottens styrdes härifrån under många hundra år. Hör arkeologen Jan Fast berätta om slottskullen och dess hemligheter!

NÄR VEXALA VÄXTE FRAM. Alf-Erik Helsing och Ralf Bertula.

NÄR VEXALA VÄXTE FRAM. Pollenanalys berättar om en kustbys järnålder och medeltid.

Alf-Erik Helsing och Ralf Bertula.

Hembygdsforskning kring medeltiden! I Vexala i Nykarleby har entusiastiska byaforskare studerat hur markerna i byn odlats upp under tusen år. Forskningen har genomförts i samarbete med Umeå universitet. Ralf Bertula och Alf-Erik Helsing berättar om projektet.

VEXALA, DEN BÖRDIGA SKÄRGÅRDSÖN. Vexala strandvy

VEXALA – DEN BÖRDIGA SKÄRGÅRDSÖN.

Vexala strandvy

Historien om Vexala – från splittrad skärgård till kustby.

I det här avsnittet stannar vi kvar i Vexala, och får höra mer om de spår från medeltiden som syns bland annat i eftermedeltida namnskick.

DEN OMSTRIDDA ULFSÖN, Hellnäs simstrand

DEN OMSTRIDDA ULFSÖN – en kamp i medeltidens Österbotten.

Hellnäs simstrand

Människan har alltid tvistat om åkrar och ängar och fiskevatten. I det här avsnittet av Fragment från medeltiden får vi höra historien om Ulfsön, som man grälade om i flera hundra år.

Ulfsön finns inte längre; landhöjningen har format ön till en del av kustremsan norr om Hellnäs i Vörå. Men berättelserna om Ulfsön lever kvar.

RIDDARE OCH RUSTNINGAR. Pressbild ÖM foto Jouni Weckman

RIDDARE OCH RUSTNINGAR I VASA.

Foto: Jouni Weckman

Vi förknippar ofta medeltiden med riddare, rustningar och väna jungfrur. I Vasa visades under år 2022 utställningen ”Symboler för makt och välstånd” på Österbottens museum. Där fick man bekanta sig med Peter Mustonens unika samling av rustningar, svärd och dolkar – från järnålder ända till 1600-talet.

I det här avsnittet av Fragment från medeltiden får vi höra museiserviceansvariga Zara Hinders vid Österbottens museum berätta om utställningen – och om riddare och rustningar!

OVÄNNERNA ANDERS OCH PEDER.

OVÄNNERNA ANDERS OCH PEDER.

Vi människor har alltid grälat och trätt med varandra – och försonats igen. Förhoppningsvis.

En skymt av ett gräl på 1470-talet – det vill säga för 550 år sedan – får vi i de dokument som berättar om ovännerna Anders från Sideby och Peder från Närpes. Via berättelsen får vi också lära oss vilket grovt brott det var att förtala någon i det medeltida samhället. I detta avsnitt av Fragment från medeltiden får vi höra Anders och Peders historia.

Korsholm AR bild från telefon

KORSHOLM AR – en virtuell medeltidsupplevelse.

Foto: Korsholm AR gränsnittsbild från telefon

Korsholms slott vaknar till liv!

Yrkeshögskolan Novia och KulturÖsterbotten lanserar under 2023 en mobilapplikation där vi bjuder in besökaren till Korsholms slott som det kan ha sett ut på 1390-talet när timmerfästet var nytt.

 I KorsholmAR presenterar vi gestalter och vyer ur det förflutna med hjälp av förstärkt verklighet eller, som man oftare säger, Augmented Reality, förkortat AR.

Programmeraren och projektledaren Tobias Björkskog vid Novia intervjuas om KorsholmAR i detta avsnitt av Fragment från medeltiden.

Galgbacken i Visby

OLOF OLSSONS TRAGISKA ÖDE.

Galgbacken i Visby. Foto Isabelle McKenzie,

Medeltiden förknippas ofta med brutala brott och hårda straff. Fast egentligen var det så att de riktigt grymma straffen, de infördes först efter medeltiden – särskilt här i Norden.

Men visst kan vi i arkiven läsa om gruvliga öden också på medeltiden och om hur det kunde gå, då man åkte fast för till exempel stöld.

 I det här avsnittet av Fragment från medeltiden får vi höra hur det gick för Olof Olsson från Närpes.

Lars Smeds. Foto Leif Sjöholm

NYA MEDELTIDSFYND FRÅN SOCKLOT, NYKARLEBY.

Lars Smeds. Foto Leif Sjöholm

Medeltiden har vuxit in i landskapet – dold och närmast osynlig i landhöjningens Österbotten.

Men ibland kan medeltida fynd komma i dagen, ofta tack vare aktiva hembygdsforskare och amatörarkeologer. Hör Lars Smeds i Nykarleby berätta om aktuella medeltidsfynd från Socklot, Nykarleby.

MARGIT FRÅN PEDERSÖRE, Modell Marie Hedén, fotograf Elin Kero.

MARGIT FRÅN PEDERSÖRE.

Modell Marie Hedén, fotograf Elin Kero

På medeltiden var stöld ett grovt brott. Här får du höra historien om Margit från Pedersöre och hur det gick för henne i Stockholm.

MEDELTIDSBÅTEN FRÅN ESSE. Anders Carlstedt

MEDELTIDSBÅTEN FRÅN ESSE.

Foto: Annika Björklund

Det är inte varje dag man sätter spaden i jorden och hittar ett föremål från medeltiden. I Esse har man hittat en medeltida eka – men det tog ganska länge innan det klarnade hur gammal båten faktiskt var.
Anders Carlstedt från Esse hembygdssällskap berättar om ”återupptäckten” av denna klenod i hembygdssällskapets samlingar, som år 2021 blev C14-daterad ända ner till 1400-talet.

DET STULNA SIGILLET, Kung Birgers brev DF 275. Foto Riksarkivet.

DET STULNA SIGILLET.

Kung Birgers brev DF 275. Foto Riksarkivet

Här får vi höra historien om det stulna sigillet, som några österbottniska bönder år 1498 hämtade tillbaka hem från Stockholm. Den som hade fört bort sigillet var ingen mindre än fogden på Korsholm.

Men vad var egentligen ett sigill, och varför var det så viktigt? Svaren får du i det här avsnittet av Fragment från medeltiden.

HELENA FRÅN KARLABY, Desiree Saarela-Portin. Foto Andreas Haals.

HELENA FRÅN KARLABY – medeltidsflickan som inspirerar än idag.

Desiree Saarela-Portin. Foto Andreas Haals.

De flesta gestalterna från medeltidens Österbotten har försvunnit i historiens mörker, men några namn och personer finns bevarade i arkivens gömmor. En av de mest kända av dem är sjuåriga Helena från Karlaby. Flickan försvann en vacker dag på 1370-talet, när hon vallade boskap nära sitt hem utanför det som idag är Karleby.

Helenas fascinerande öde har gett upphov till artiklar i lokalpressen och till en animerad film. Även singer-songwritern Désirée Saarela-Portin har blivit tagen av berättelsen om Helena.

I det här avsnittet av Fragment från medeltiden berättar Désirée hur hon inspirerats av historien om Helena, och vi får också höra sången om henne.

Klarinettisten Luca Bordonaro hörs också i sången om Helena.

SÄGNER FRÅN MEDELTIDENS KORSNÄS. Strandvägen_Kipproten. Foto Kim Blåfield.

SÄGNER OM MEDELTIDENS KORSNÄS.

Strandvägen_Kipproten. Foto Kim Blåfield.

Korsnäs är en av de orter där medeltiden kommer i dagen på flera olika sätt. Mycket är sägner och berättelser, som till exempel handlar om hur sockennamnet Korsnäs är knutet till medeltida korståg. Sägnerna avslöjar kanske inte den historiska sanningen, men allting tyder på att fiskar- och sjöfararkapell har funnits i Korsnästrakten sedan medeltiden. Från Korsnäs gamla kyrka härstammar också medeltida helgonbilder.

Och genom Korsnäs sträcker sig ett avsnitt av den Gamla Strandvägen, som enligt traditionen följer de medeltida knektarnas ridstig från Ulfsby till Korsholms slott.

I det här avsnittet av Fragment från medeltiden berättar Ann-Sofi Backgren, historiskt engagerad guide och storyteller, om medeltiden i Korsnäs.


KulturÖsterbottens logotyp med texten ger kulturen synlighet och möjlighet!

Kungsgårdsvägen 46 A, 65380 VASA, FINLAND

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358 50 347 0522

Tillgänglighetsutlåtande

SÖFUK logotyp

KulturÖsterbotten är en del av
Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur

2018