Slottskullen avslöjar sina hemligheter – utställning i Vasa stadsbibliotek av elevarbeten och fynd

Hösten 2022 ordnade KulturÖsterbotten en banbrytande arkeologisk utgrävning på Korsholms vallar i Gamla Vasa. Utgrävningen, som engagerade femteklassister från Haga skola och Variskan yhtenäiskoulu i Vasa, resulterade i minst ett tusental fynd och bevis för att orörda kulturlager ännu kan spåras på vallarna. Under ledning av arkeolog Jan Fast från Helsingfors universitet grävde skoleleverna fram fynd från 1800-talet ner till 1600-talet. Föremål och fragment av allt från tegel, porslin och glas till myntfynd, föremål och djurben hittades och håller nu på att analyseras.
 
Skoleleverna sammanställde sina intryck från utgrävningarna i ord och bild. Elevarbetena ställs nu ut i aulan vid Vasa stadsbibliotek (Biblioteksgatan 13) tillsammans med fragment av fynd och fotografier från utgrävningen. Kom och se utställningen! Utställningen öppnas onsdag 8 mars och pågår till 15 mars.
 
I samband med utställningen visas också filmen Slottskullens hemlighet (11 min.) nonstop med svensk resp. finsk textning. Filmen, som är en kortdokumentär om utgrävningarna, är gjord av Linda Honka och Sandra Svenlin vid Yrkesakademins i Österbotten linje för visuell framställning i Jakobstad.
 
Utgrävningen på Korsholms vallar finansierades av Finska kulturfonden, Karl Hedmans stiftelse och Svenska Odlingens Befrämjare.

Utställningen är öppen under bibliotekets öppettider. VÄLKOMMEN!

  • Träffar: 264
KulturÖsterbottens logotyp med texten ger kulturen synlighet och möjlighet!

Kungsgårdsvägen 46 A, 65380 VASA, FINLAND

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358 50 347 0522

Tillgänglighetsutlåtande

SÖFUK logotyp

KulturÖsterbotten är en del av
Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur

2018