Skärgårdslivet för hundra år sedan – i nytt museum, bara på webben!

Vet du hur man använder en skrublo? Varför är vekarin bra att ha när man rör sig ute på isen? Och hur är det nu man gör gammaldags fil?

Svaren på dessa (och många andra) frågor står att finna i det digitala skärgårdsmuseet Skären – ett museum på nätet. I Skären – som finns på adressen www.skarenmuseum.fi – får du bekanta dig med den fiktiva familjen Sjöberg som lever i den österbottniska skärgården i början av 1900-talet. Genom att följa med familjens vardagsliv får du lära dig mer om bl.a. fiske, säljakt, båtbygge och barnens liv. Museet består av fem teman som lyfter fram livet i skärgården genom föremål, berättelser, bilder och filmer.

Skären är ett samarbete mellan den regionala kulturenheten KulturÖsterbottens projekt Museilotsen och tre museiföreningar: Bosund båt-, fiske- och jaktmuseum, Replot skärgårds hembygdsförening och Malax museiförening. Det presenterar dock inte de enskilda museernas samlingar. Skären är ett helt nytt virtuellt museum bestående av föremål och miljöer från de deltagande museerna samt arkivmaterial som kan knytas till de teman som lyfts fram i museet

Museet är tillgängligt på tre språk: svenska, finska och engelska. Det riktar sig till en bred målgrupp, men fokus ligger på barn och ungdomar i åldern 12–13 år. Till webbsidan hör också ett handledningsmaterial för skolor.

För produktion och tekniska lösningar står ReThink New Media Solutions. Projektet Museilotsen, och därmed också Skären, finansieras via Leader-programmet för landsbygdsutveckling samt med medel från privata fonder och stiftelser.

Närmare uppgifter:
projektledare Eva-Marie Backnäs, tfn 044 750 3123,
e-post: eva-marie.backnas(at)kulturosterbotten.fi

  • Träffar: 359
KulturÖsterbottens logotyp med texten ger kulturen synlighet och möjlighet!

Kungsgårdsvägen 46 A, 65380 VASA, FINLAND

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358 50 347 0522

Registerbeskrivningar
Tillgänglighetsutlåtande

SÖFUK logotyp

KulturÖsterbotten är en del av
Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur

2018