Olof den helige aktuell för kulturled i Österbotten

Många har hört talas om Santiago de Compostela och pilgrimsvandringen till den spanska katedralstaden. St. Olavsleden, som går till Trondheim i Norge, är kanske inte fullt lika känd.

Under medeltiden var dock Trondheim – då känd under namnet Nidaros – ett lika stort pilgrimsmål som Santiago, Rom och Jerusalem. I Nidaros fanns nämligen kvarlevorna av Olav, den norska vikingen och kungen som helgonförklarades efter sin död år 1030. St. Olavsleden hade flera sträckningar, av vilka den närmaste från österbottniskt håll startade i Selånger utanför Sundsvall.

Under de senaste decennierna har pilgrimsvandring blivit ett stort fenomen över hela Europa, med kopplingar till ekologisk turism och andligt sökande utan medeltida helgonkult. Också St. Olofslederna har blivit populära, och bl.a. i Åboland och på Åland har man framgångsrikt byggt upp en led vid namn St. Olav Waterway.

Också i Österbotten finns det nu planer på en St. Olofsled. Trots att Olav var norrman, har han kopplingar också till vår region. Ett flertal medeltida Olofsskulpturer har bevarats i Österbotten, och bl.a. Närpes kyrka var primärt helgad St. Olof.

Projektfinansiering från Aktion Österbotten och Svenska kulturfonden har beviljats för arbetet med att knyta en österbottnisk led till den svensk-norska St. Olavsleden och ge den status som europeisk kulturled. Leden ska vara tydligt utmärkt i terrängen och det ska erbjudas bl.a. informations- och övernattningstjänster för vandrare och besökare från olika länder. Planeringsarbetet administreras av samkommunen Kvarnen i Kronoby i samarbete med Kristinestads Näringslivscentral och KulturÖsterbotten.

År 2030 uppmärksammas som tusenårsjubileum kring ”Olav den hellige”. Projektet St. Olav i Österbotten tar sikte på detta jubileumsår. Målet är att det inledande projektet ska ledare vidare på vägen till en officiell St. Olofsled.

Närmare information:
projektledare Heidi Hummelstedt, e-post: heidi.hummelstedt(at)kulturosterbotten.fi

  • Träffar: 1073
KulturÖsterbottens logotyp med texten ger kulturen synlighet och möjlighet!

Kungsgårdsvägen 46 A, 65380 VASA, FINLAND

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358 50 347 0522

Tillgänglighetsutlåtande

SÖFUK logotyp

KulturÖsterbotten är en del av
Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur

2018