Heidi Hummelstedt utsedd till Årets Gunnar!

Projektledare Heidi Hummelstedt vid KulturÖsterbotten har utsetts till Årets Gunnar 2022. Priset tilldelas varje år någon som utmärkt sig för en kreativ och inspirerande insats i Stundars museums och museigrundaren Gunnar Rosenholms anda. – Det är Stundars r.f. som utser pristagaren.

Heidi Hummelstedt arbetar vid KulturÖsterbotten som ledare för projektet Medeltiden 3.0. Hon har dock jobbat med olika kulturhistoriska satsningar sedan år 1998, bland annat projekten Österbottniskt 1900-tal (2001–02), Framtidsminnen (2003–05), Medeltid i samtid (2016–18) och Vandring genom medeltidens Österbotten (2018–20). Det nuvarande projektet Medeltiden 3.0 – som egentligen heter Augmented Reality genom historiesamarbete – syftar till att med digitala medel synliggöra platser med anknytning till medeltida historia i Österbotten. Projektet inleddes vid KulturÖsterbotten år 2020.

I prismotiveringen konstateras bland annat att Hummelstedt väckt intresse för den österbottniska historien och gjort den tillgänglig för alla åldrar. De museipedagogiska och lokalhistoriska projekt som Hummelstedt arbetat med har presenterat österbottnisk historia på ett lättfattligt och medryckande sätt via nya format och nya media. Projekten har på ett föredömligt sätt engagerat invånare, experter och kulturarvsorganisationer i alla de fjorton österbottniska kommunerna och resulterat i bland annat lärarhandledningar, webbutställningar, filmer och poddar. Inom projektet Medeltiden 3.0 tar Hummelstedt tillsammans med sina samarbetspartners inom projektet steget vidare till AR-applikationer och spelutveckling.

Stundars r.f. noterar att Hummelstedt har en spännande koppling till museigrundaren Gunnar Rosenholm även såtillvida att hon i tiden skrev sin pro gradu-avhandling vid Åbo Akademi om Rosenholms arbete.

KulturÖsterbotten gratulerar pristagaren!

  • Träffar: 298
KulturÖsterbottens logotyp med texten ger kulturen synlighet och möjlighet!

Kungsgårdsvägen 46 A, 65380 VASA, FINLAND

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358 50 347 0522

Tillgänglighetsutlåtande

SÖFUK logotyp

KulturÖsterbotten är en del av
Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur

2018