Upptäck Korsholms vallar på 1390-talet!

Vill du veta hur det kan ha sett ut på Korsholms vallar när Korsholms slott var alldeles nytt? Nu är appen Korsholm AR tillgänglig för alla!
 
Via appen kan du bekanta dig med Korsholms vallar på 1390-talet genom en Augmented Reality-upplevelse, dvs. via förstärkt verklighet. Du kan uppleva platsen som den kan ha sett ut för över 600 år sedan. Då byggdes här ett timrat fäste, och härifrån styrdes hela Österbotten och Västerbotten under medeltiden.
 
Appen tar dig med på en rundtur kring slottskullen. Du får se olika miljöer genom att aktivera 12 punkter, s.k. Points of Interest. När du kommer tillräckligt nära en markerad punkt aktiveras berättelsen och miljöerna. Även filmade gestalter dyker upp, bland annat fogden på Korsholms slott.  Appen är planerad för att användas på Korsholms vallar, men den kan även aktiveras på annan plats utan gps. Under rundturen kan du också samla medeltida fynd, som göms bakom ett så kallat stjärnregn och samtidigt lära dig mer om medeltida föremål.
 
Appen, som finns i tre språkversioner (svenska, finska och engelska), har producerats inom ramen för Leader-projektet ARgh – Medeltiden 3.0. Projektet är ett samarbete mellan KulturÖsterbotten och Yrkeshögskolan Novia. Tobias Björkskog vid Novia har ansvarat för programmeringen, och många studerande och praktikanter vid Novia har deltagit i arbetet bland annat med grafiken. Också scenkonstlinjen spelar en viktig roll genom att scenkonststuderande agerat historiska ”spökgestalter” som dyker upp i grafiken. Även YA har varit aktivt med i produktionen, genom att YA:s linje för musikproduktion skapat soundtracket och YA Medietjänster har haft hand om inbandningen av voice over.
 
Applikationen erbjuder ett nytt sätt att synliggöra och upptäcka en ”försvunnen” kulturmiljö. I arbetet har vi också haft samarbete med Medeltidsveckan på Gotland, som bidragit med sakkunskap om medeltida fästen och föremål.
 
Länk till Korsholm AR på Google Play och App Store hittar du här: http://www.kulturosterbotten.fi/korsholmar

  • Träffar: 668
KulturÖsterbottens logotyp med texten ger kulturen synlighet och möjlighet!

Kungsgårdsvägen 46 A, 65380 VASA, FINLAND

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358 50 347 0522

Tillgänglighetsutlåtande

SÖFUK logotyp

KulturÖsterbotten är en del av
Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur

2018