Sensationella nyheter från Korsholms vallar – virke från 1300-talet funnet!

Vid de arkeologiska utgrävningarna vid Korsholms vallar i våras hittades rester av timmerkonstruktioner. Fem provbitar togs och sändes för vetenskaplig analys till laboratorier i Danmark och Sverige. Laboratorierna har nu bekräftat att samtliga provbitar är tallvirke.
 
När det gäller åldersbestämningen är resultatet minst sagt intressant. Virket har nämligen med C14-metoden daterats till huvudsakligen perioden 1450–1650. Mitt under den perioden inrättade Gustav Vasa en kungsgård på området. Rent sensationellt är det resultat som visar att en av provbitarna kommer från ett träd som fällts i medlet av 1300-talet eller allra senast vid sekelskiftet 1300–1400. Under den perioden anses Korsholms slott ha grundats på den plats som utforskades i våras.

Vid Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur / KulturÖsterbotten är vi stolta och glada över resultaten, som bekräftar att vi verkar i en kulturmiljö med medeltida anor.
 
Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur / KulturÖsterbotten ansöker om fortsatt finansiering för arkeologiska utgrävningar, naturvetenskapliga analyser och tvärvetenskaplig forskning av Korsholms vallar, i samarbete med Museiverket och Österbottens museum.

  • Träffar: 391
KulturÖsterbottens logotyp med texten ger kulturen synlighet och möjlighet!

Kungsgårdsvägen 46 A, 65380 VASA, FINLAND

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358 50 347 0522

Tillgänglighetsutlåtande

SÖFUK logotyp

KulturÖsterbotten är en del av
Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur

2018