Ordskatter väntar på att bli upptäckta, i höst!

Ordskatter – Sana-aarteita är en nytt tv-program för äldre, en programserie i sju delar med ordkonsten i huvudrollen. I varje avsnitt får tittaren följa med på en tidlös vandring i landsbygdsmiljö och njuta av sommaren. Programmets lugna tempo, det vackra visuella berättargreppet och de traditionella vardagssysslorna och föremålen som väcker minnen till liv flätas samman med ramsor och ordspråk ur den folkliga traditionen. Det bjuds alltså på ett minnesstimulerande, poetiskt program med såväl lugna, stämningsfulla stunder som mera fartfyllda och lustiga inslag bland djur, vid åkerkanten, över en kopp kaffe och bakom ratten på en traktor.

– När man leker med ord, till exempel hittar på rim och ramsor eller skojar med talesätt, ger man hjärnan bra träning. Det gör gott också för den mentala hälsan. Avsnitten har avsiktligt byggts upp så att man, medan man tittar på programmet, ska hinna återkalla barndomens ramsor och ordspråk i minnet och leva sig in i de storslagna inspelningsmiljöerna, som garanterat väcker minnen till liv, de också. Ordskatter är ett riktigt feelgood-program, som utstrålar värme, vänskap och hemtrevlighet i äkta landsbygdsmiljö, berättar Leena Ylimäki, projektkoordinator för projektet Sanataidetta ikäihmisille – Ordkonst för äldre.

Programserien tar primärt sikte på en äldre målgrupp, särskilt sådana som kanske inte annars nås av kulturupplevelser i någon större utsträckning. Sändningstiden har anpassats till målgruppen – det högklassiga kulturprogrammet sänds mitt på dagen i flera repriser under några månader. På det sättet hoppas man kunna nå målgruppen brett och också ge tittarna möjlighet att flera gånger se det fina tv-programmet och minnas gamla tider. Premiär blir det under De gamlas vecka, som firas i Finland vecka 40.

Kanalen OnniTV, där programmet sänds, syns för närvarande i antennhushållen i Södra Österbotten, Kajanaland, Mellersta Österbotten, Österbotten, Norra Karelen, Norra Österbotten, Päijänne-Tavastland, Kymmenedalen och Satakunta samt i hushåll som omfattas av partneroperatörerna Telia, Elisa och Ålcom. OnniTV finns också hos Elisa Viihde på kanalplats 567 samt i Maxivision-servicen på kanalplats 23. Det är välfärdsområdena som tillgängliggör servicekanalen.

Programserien Ordskatter – Sana-aarteita har spelats in på familjehemmet Toiska i Koskenkorva, Ilmola i juli. Avsnitten visas på OnniTV i flera repriser från början av oktober ända fram till årsskiftet. Serien med två svenskspråkiga och fem finskspråkiga avsnitt har producerats av ISLE Art Industries Oy. Huvudrollerna i de två svenskspråkiga avsnitten spelas av Jonas Bergqvist och Susanne Marins.

Projektet Sanataidetta ikäihmisille – Ordkonst för äldre genomförs av Södra Österbottens förbund och Österbottens förbund samt KulturÖsterbotten vid samkommunen Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur. Sin finansiering får projektet från Centret för konstfrämjande. Projektet administreras av Södra Österbottens förbund.

Närmare information:
Projektet Ordkonst för äldre: Leena Ylimäki, projektkoordinator
e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 
OnniTV: Sami Hautaniemi, försäljningschef
e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Träffar: 444
KulturÖsterbottens logotyp med texten ger kulturen synlighet och möjlighet!

Kungsgårdsvägen 46 A, 65380 VASA, FINLAND

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358 50 347 0522

Tillgänglighetsutlåtande

SÖFUK logotyp

KulturÖsterbotten är en del av
Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur

2018