Unga Scenkompaniet fick Mittnordiska kulturpriset

Teatergruppen Unga Scenkompaniet med Annika Åman och Alexandra Mangs i spetsen har tilldelats barn- och ungdomspriset av Mittnordiska kulturpriset 2020.

I motiveringstexten konstateras bland annat att Unga Scenkompaniet värnar om de ungas röst i samhället och gör teater utifrån barnens och ungdomarnas perspektiv. Gruppens föreställningar baserar sig på gedigen forskning och verkliga möten med målgruppen. De ungas verklighet lyfts upp och de ungas röster, känslor, upplevelse och åsikter ställs i fokus.

Unga Scenkompaniet är som teatergrupp inte rädd för att lyfta upp obekväma saker och prata om de ungas vardag, välmående och illamående. Det gör gruppen utgående från de ungas perspektiv och synvinkel. Föreställningarna har under årens lopp ofta handlat om ungdomars självbild och kroppsmedvetenhet och om hur unga som lever på landsbygden mår. Turnéverksamheten är omfattande och föreställningarna sker alltid i växelverkan med publiken.

Mittnordenkommitten delar varje år ut två kulturpriser som bägge syftar till att stimulera till fortsatt arbete och engagemang inom kulturområdet inom en eller flera av de samverkande regionerna i kommittén. Det ena priset är ett tematiskt fristående barn- och ungdomspris. Det andra är ett tematiskt pris, kopplat till årets tema. Det tematiska kulturpriset 2020, kring temat kultur och hälsa, tilldelas slöjdaren Tomas Magnusson i Jämtland Härjedalen.

Priset på 30 000 svenska kronor delas ut i höst.

Läs mera på Mittnordenkommitténs webbsidor: www.mittnorden.org/vinnare-av-mittnordiska-kulturpriserna-2020/

  • Träffar: 365
KulturÖsterbottens logotyp med texten ger kulturen synlighet och möjlighet!

Kungsgårdsvägen 46 A, 65380 VASA, FINLAND

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358 50 347 0522

Registerbeskrivningar
Tillgänglighetsutlåtande

SÖFUK logotyp

KulturÖsterbotten är en del av
Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur

2018